Na konferenciji "Razvoj finansijskih usluga: prilike i izazovi" Tabaković je rekla da je usklađivanje s direktivom PSD2 deo pripreme za priključenje SEPA.

"Priključenje SEPA području omogućiće smanjenje troškova plaćanja između EU i ekonomija Zapadnog Balkana, što će značiti jeftinije transakcije i za građane, i za privredu - rekla je Tabaković.

Jorgovanka Tabaković
Printscreen/RTV Guverner NBS Jorgovanka Tabaković

Kako kaže, pred NBS su zahtevne aktivnosti na izradi tehničke infrastrukture za priključenje IPS NBS sistema u platni sistem za instant plaćanja Evropske centralne banke (TIPS), pa je NBS inicirala razgovore sa Evropskom centralnom bankom.

Sistem za instant plaćanja kao značajan prepoznala je, prema njenim rečima, kompanija Rakuten Viber, s kojom je započeta saradnja, a od koje se očekuje da omogući da se instant plaćanja lako iniciraju i putem aplikacije Viber.

Prema njenim rečima, to će biti značajna novina ako se ima u vidu broj korisnika ove aplikacije u Srbiji.

"Radimo i na pripremi za implementaciju 3DS standarda, koji dodatno doprinosi sigurnosti kod internet plaćanja", rekla je Tabaković i dodala da je u okviru sistema za instant plaćanja NBS, razvijen modul za upravljanje prevarama, čiji je cilj da obezbedi mehanizam za otkrivanje potencijalnih prevara pri plaćanju.

GetOriginalImageById (20).jfif.jpg
MONDO/Stefan Stojanović Zgrada NBS

Taj modul zasnovan je na adaptivnom mašinskom učenju i raspoloživ je svim učesnicima IPS NBS sistema koji ga mogu integrisati u svoje informacione sisteme. On je trenutno aktivan na test-okruženju IPS NBS sistema.

(M.A./EUpravo zato/eKapija.com)