Atletika je kruna svakih Olimpijskih igara, a tako je i ove godine u Parizu gde se takmičari bore za 48 zlatnih medalja.

Jedna od trka koja će privući najviše pažnje je ona 400 metara sa preponama u ženskoj konkurenciji tokom koje će snage odmeriti Holanđanka Femke Bol (24) i Amerikanka Sidni Meklohlin-Levron (25).

Obe su najbrže žene u istoriji ove discipline, jer su jedine koje mogu da istrče ispod 51 sekunde.

Amerikanka nije pobeđena od 2019. godine kada je na Svetskom prvenstvu u Kataru osvojila srebro.

Međutim, ovih dana su sve oči uprte u mladu Femke posle sjajne završnice u mešovitoj štafeti 4x400 kada je svom timu donela zlatnu medalju.

U samoj završnici trke je sa četvrtog mesta sa lakoćom premašila ostale takmičarke i prva prošla kroz cilj.

"Nadala sam se da ću brzo trčati, ali u štafeti ne gledate mnogo prolazna vremena prilikom predaje štafeta. Više se radi o tome da sve dobro uradite kao tim i tehnički morate dobro da odradite trku. Mi smo samo želeli medalju, nismo ni mislili o tome da će biti zlatna. Eto, osvojili smo zlato i postali smo olimpijski šampioni. To je apsolutno ludo za malu zemlju poput naše", navela je posle maestralne pobede.

Njen cilj možda nije bilo zlato u štafeti, ali ga i te kako očekuje u trci na 400 metara sa preponama.

Ko je čudesna Femke Bol?

Nakon što se snimak njene trke u mešovitoj štafeti proširio na društvenim mrežama, mnogi su bili zadivljeni njenom brzinom i pitali su se kako je to uopšte moguće.

Bol je aktuelna svetska šampionka, mada je titulu u Budimpešti osvojila u odsustvu Meklohlin-Levron.

Takođe, dvaput je oborila rekord u dvorani u trci na 400 metara.

Na prošlim igrama u Tokiju je osvojila bronzu u trci na 400 metara sa preponama, dok je Amerikanka uzela zlatnu medalju, što znači da njihovo rivalstvo traje već nekoliko godina.

Pre nego što je uzdrmala profesionalnu scenu, već je gospodarila u Evropi na takmičenjima za mlade do 20 ili 23 godine kada je obarala nacionalne rekorde. Bronzanu medalju u Tokiju je osvojila u 21. godini, a vreme od 52.03 sekunde je treće najbrže na svetu u toj kategoriji.

U Budimpešti je bila još brža - 51.70 sekundi.

Holandska senzacija je jedina žena na istočnoj hemisferi koja ovu deonicu može da istrči za manje od 52.30 sekundi, a to je učinila 10 puta.

Nedavno je u Švajcarskoj istrčala za svega 50.95 sekundi čime je uz Amerikanku jedina žena na svetu koja 400 metara sa preponama može da pređe za manje od 51 sekunde.

Sa tim rezultatom je najbrža u Evropi.

Bol je odrasla u Amersfortu, a pre nego što se odlučila za atletiku, trenirala je džudo. Nakon što je polomila ruku, doktor je preporučio da se bavi ovom borilačkom veštinom kako bi naučila pravilno da pada.

Ipak, ubrzo je shvatila da to nije za nju, pa se prebacila na atletiku, a ostalo je istorija.

Polufinalne trke na 400 metara sa preponama su na programu večeras, dok će finale biti održano 8. avgusta.

(EUpravo zato/Eurosport)