Posetili smo građevinu iz 19. veka na krajnjem severu Srbije: Crkva Srce Isusovo u Senti, 130 godina kasnije (VIDEO)

Ekipa EUpravo zato posetila je impozantnu građevinu na severu Srbije, Crkvu Srce Isusovo u Senti, izgrađenu u 19. veku. Ona je nedavno obnovljena, a evo kako sada izgleda.

EUpravo zato

Crkva Srce Isusovo, jedan je od najznačajnijih verskih objekata na teritoriji opštine Senta, na krajnjem severu Srbije. Izgrađena je u neogotskom stilu između 1893. i 1896. godine na osnovu planova Janoša Silađija, arhitekte iz Budimpešte. To znači da je crkva stara skoro jedan i po vek.

Razlog za njenu izgradnju i za osnivanja župe bio je brz porast stanovništva Sente u drugoj polovini 19. veka jer postojeća župa više nije mogla da opsluži vernike i njihove potrebe.

Što se tiče spoljašnjosti, pored centralnog tornja visokog 52 metra, crkva ima još četiri manja, kao i četiri zvona koja su dopremljena iz Baje 1896. godine. Iste godine, crkva je dobila i svoje prve orgulje, napravljene u čuvenoj radionici braće Riger iz Austrije. Unutrašnji prostor crkve je impozantan, a svodovi su izraženi. U pogledu dimenzija jedna je od najznačajnijih crkvi na teritoriji opštine Senta.

Pogledajte u videu kako izgleda:

This browser does not support the video element.

Crkva Srce Isusovo  EUpravo zato

Ona vremenom postala poznata upravo po crkvenoj muzici. Krajem 80-ih godina dolaskom župnika Nandora Bankoa, organizovane su svečane mise i prigodni koncerti, a 2001. godine, zahvaljujući Jožefu Sakaju, teologu i orguljašu, pokrenut je festival crkvene muzike u Senti.

Pošto tadašnje skromne i tehnički neispravne orgulje nisu zadovoljile potrebe koncerata sa zahtevnim programima, župna zajednica je 2010. godine sa zahvalnošću prihvatila poklon župe svetog Leonarda iz Felbaha iz Austrije, orgulje koje su obnovljene i postavljene u ovoj crkvi.

Crkva je, inače, pod zaštitom Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici.

Orgulje – kraljica instrumenata

Orgulje su najveći i po građi najsloženiji muzički instrument. Na njemu se vekovima dominantno svirala religiozna muzika a mogao se čuti samo tokom najvažnijih verskih praznika, dva, tri puta godišnje.

Izrada ovog instrumenta je izuzetno kompleksan posao. Specijalizovani majstori graditelji moraju voditi računa o postavci svirala na način da one stvaraju jedno skladno jedinstvo koje će rezultirati tonovima i tako dostići boju i toplinu ljudskog glasa, a za sve orgulje kaže se da su unikatne.

Orguljaši su vrsni umetnici koji oživljavaju duh muzike unutar monumentalnog prostora katedrale ili crkve, otvarajući tako vrata nekog drugog vremena. U većini slučajeva tokom muzičkog izvođenja orguljaš je manje vidljiv pa su veličanstveni tonovi orgulja u prvom planu i sa njima se uspostavlja direktni kontakt.

Mnogi kompozitori tokom istorije bili su ujedno i orguljaši. Najpoznatiji među njima je svakako Johan Sebastijan Bah (1685 – 1750) koji predstavlja sinonim barokne umetnosti i zlatnog doba orgulja u izvođačkom i kompozitorskom smislu. Njegov doprinos muzičkoj umetnosti je neizmeran, a pogotovo kompozicijama namenjenih orguljama koje Gete naziva "muzikom večne harmonije".

EU uložila u ovaj projekat skoro 700.000 evra

U obnovi Crkve Srce Isusovo učestvovala je i Evropska unija, a njeno obnavljanje realizovano je zahvaljujući projektu “Duhovna muzika – Uspostavljanje prekograničnih turističkih ruta“, sprovedenom u okviru Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija. Evropska unija je, sredstvima iz pretpristupnih fondova IPA 2, podržala ovaj projekat sa 676.947 evra, dok je ukupna vrednost, uključujući nacionalno sufinansiranje, iznosila 796.408 evra.

Nosilac projekta bio je Centar reformatske crkve u Temišvaru, a partneri Opština Senta i "COR JESU" fondacija iz Sente.

Realizacijom ovog projekta, koji je trajao od decembra 2016. do maja 2018. godine, temeljno je izmenjeno dotadašnje stanje crkve u Senti. Radovi su obuhvatili malterisanje i izolaciju crkvenih zidova, uvođenje podnog grejanje, postavljanje novih podnih ploča. Restaurirane su klupe i sedišta, stare 126 godina, a pod nadzorom Zavoda spomenika kulture. Za realizaciju ovih radova izdvojeno je ukupno 177 hiljada evra.

Najspecifičniji deo radova na obnovi crkve Srce Isusovo bila je upravo popravka i proširenje crkvenih orgulja. U obnovu ovog instrumenta uloženo je više od 29 hiljada evra i one sada spadaju u najveće funkcionalne koncertne orgulje u okruženju

Pored radova na obnovi crkve i rekonstrukciji orgulja, u okviru Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, izgrađena je i koncertna sala u Temišvaru, održavani su crkveni koncerti, ekumenske izložbe, promocija orgulja, turistički izleti, savetovanja.

Projekat je obuhvatio i organizaciju ekumenskih turističkih ruta sa priredbama duhovne muzike u graničnoj regiji Srbije i Rumunije, u koje su bile uključene sve značajne crkve ovog regiona (Reformatska crkva, Rumunska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva, Baptistička crkva, Evangelička crkva i Rimokatolička crkva).

Nedavno smo posetili i Subotičku sinagogu, takođe jednu od značajnih građevina na teritoriji Srbije.

(JA/EUpravo zato)