Johnny Photography / Alamy / Alamy / Profimedia, NEMANJA NIKOLIC/Kurir Pirotska tvrđava

"Vidosava, vjerna moja ljubo", govorio je svojoj ženi epski junak vojvoda Momčilo ne sluteći da će ga, prema motivima pesme "Ženidba kralja Vukašina" ona narednog jutra izdati. U srpskoj narodnoj pesmi bio je hajduk, jahao krilatog konja Jabučila i "nije se bojao nikoga sem Boga". Tadašnje vojno utvrđenje u kojem je živeo, sadašnji Momčilov grad u okviru tvrđave, dragulj je turizma Pirota, na jugoistoku Srbije.

Pirotska tvrđava predstavlja kameno utvrđenje sa kulama i zidnim platnima, sastoji se od tri dela, podignutа je u 14. veku, a sve do sredine 20. veka bila je u vojnoj upotrebi. Jedna od najbolje očuvanih tvrđava u Srbiji, uz podršku Evropske unije (344.000 evra) i uz veliko zalaganje Grada Pirota, restaurirana je i sređena.

Program prekogranične saradnje (CBC) Evropska unija je osmislila kao način da države članice, zajedničkim ulaganjima na svojoj i teritoriji susednih država koje su u procesu pridruživanja, unaprede uslove života. U okviru takvog programa Srbija-Bugarska, opština Pirot obnovila je ovaj važan kulturno-istorijski spomenik i načinila ga magnetom za turiste, ali i izvorom prihoda za lokalnu ekonomiju.
Pirot je od Sofije, glavnog grada Bugarske, udaljen svega 92km i biznismeni, sportisti, radnici u kuluturi kao i turisti često ih posećuju.

Pirotski kraj nalazi se na ulazu u prirodni rezervat Stara planina, jedne od najočuvanijih prirodnih celina u ovom delu Evrope. Veći deo planine nalazi se u susednoj Bugarskoj, a ovaj u Srbiji poznato je skijalište, stecište planinara koji osvajaju vrh Midžor od 2.376m i uživaju u zaštićenom rezervatu prirode Babin zub.

U selu Dojkince na 38km od Pirota ka Staroj planini, nalazila se napuštena karaula Vojske Srbije, odmah uz planinsku reku. Grad Pirot otkupio je zapušteni objekat i uz 206.000 evra pomoći EU kroz projekat prekogranične saradnje Srbija-Bugarska sagradio najmoderniji planinarski dom, kapaciteta 60 ležaja.

"Dobili smo 540 kvadrata funkcionalnog prostora, zadržali zidove od kamena i sada imamo goste iz čitave Evrope, a najviše iz Bugarske", kaže Bratislav Zlatkov iz Turističke organizacije Pirot. U planinarskom domu održavaju se i međunarodni simpozijumi (evropskih kardiologa, biznis inovatora) kao i seminari o očuvanju prirode, održivoj ekonomiji i turizmu. Obnova doma otvorila je nekoliko radnih mesta, a veći broj posetilaca "razradio" je i ostale u selu – prodaja domaćeg sira, meda, pirotskih specijaliteta od mesa – osetno je porasla.

Ukoliko ste gradski ili opštinski menadžer, imate predlog o mogućem unapređenju infrastrutkure ili sličnih promena u vašoj zajednici – Evropska unija pruža takve mogućnosti. Za više informacija posetite www.eumogucnosti.rs i otvorite sekciju "lokalni ekonomnski razvoj".