Kada prokišnjava krov pozorišne zgrade, pravljen pre više od pola veka, onda se to uredi tako što se tu napravi letnja mala scena. Ovo je, pored ostalog, predviđeno u okviru dva nedavno predstavljena projekta za lokalne samouprave užičkog kraja, čije ostvarenje podržava EU PRO plus program, Vlada Srbije i Regionalna razvojna agencija "Zlatibor".

Oba vrede oko dva miliona dolara, od čega se u Užicu, gde je tih poduhvata najviše, ulaže 1,3 miliona (od čega je učešće grada oko 243.000 dolara).

Po izjavi gradonačelnice Užica Jelene Raković Radivojević, zahvaljujući Strategiji urbanog razvoja koja je u saradnji sa opštinama Čajetina, Bajina Bašta, Požega i Priboj urađena u prethodnom periodu, dobijena su sredstva od EU PRO plus programa za izradu studije jedinstvenog identiteta urbanih celina.

"Tako će u zgradi užičkog pozorišta biti urađena letnja scena na krovu objekta, lift, solarna elektrana, zelena parkovska površina i dva zelena zida. To je nešto sasvim novo u našem gradu i, nadam se, koncept koji će mnogi slediti u narednim godinama. Uz to, dve solarne elektrane biće postavljene na Gradskom bazenu, a jedna u budućem Regionalnom trening centru u Krčagovu", najavila je gradonačelnica, piše Politika.

O tome zašto je letnja scena pogodno rešenje da ne prokišnjava krov teatra govorio je direktor Narodnog pozorišta Užice Zoran Stamatović, koji napominje da se time rešava jedan od većih problema.

"Došli smo na ideju da se na krovu pozorišta uradi montažno-demontažna letnja mala scena. Tako će 20 do 30 ljudi moći da gleda izabrane predstave sa celog prostora Srbije i time ćemo sprečiti da letnja pozorišna sezona bude mrtva. Zelene površine će ovoj zgradi dati još jednu dimenziju, čime smo se uklopili sa idejom zaštite životne sredine i energetske efikasnosti. Solarni paneli na krovu doprineće da proizvodimo dovoljno energije za osvetljenje u pozorištu, a to nije malo, jer pozorište najviše energije troši upravo na osvetljenje", izjavio je direktor teatra, a prenosi sajt grada Užica.

Ko će imati koristi?

Koristi od predstavljenih projekata imaće i najposećenija planina Srbije, Zlatibor. Po rečima predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića, u okviru projekta je planirano da se na prostranom zdanju Turističko-rekreativnog kompleksa "Zlatibor" (kojim gazduje opština, a u kome je i sportska dvorana) napravi zeleni zid (fasada od prirodnog zelenila koje oplemenjuje prostor). To će, po njegovim rečima, doprineti izgledu ovog turističkog mesta.

"Mi se duži niz godina borimo da gradnju prilagodimo brdsko-planinskom stilu i prirodnim materijalima. Ali, nažalost, investitori u trci za brzom zaradom ponekad to i zanemare. Ovo će biti primer pozitivne prakse da i drugi krenu s tim raznovrsnijim fasadama objekata, gde bi više pažnje obratili zaštiti životne sredine i koristili alternativne izvore energije", rekao je Milan Stamatović.

Ove predviđene aktivnosti treba da budu završene do kraja 2025. godine. Inače, kroz EU PRO plus program opredeljeno je više od 40 miliona evra za 12 područja koja imaju teritorijalne strategije. Projekat se ostvaruje saradnjom sa Ministarstvom za evropske integracije, a u ovom kraju realizuje ga RRA "Zlatibor" u saradnji sa gradom Užicem, te opštinama Čajetina, Bajina Bašta, Požega i Priboj.

(EUpravo zato/Politika)