Tim studenata volontera na arheološkom iskopavanju u severnoj Francuskoj pronašao je staklenu bočicu sa porukom arheologa koji je na istom mestu pre gotovo 200 godina takođe obavljao isti zadatak - iskopavanja.

Pregledavajući ostatke galskog sela na vrhovima litica u blizini Diepea, studenti arheologije su otkrili zemljani lonac u kojem se nalazila staklena bočica.

''Bila je to vrsta bočice s mirisnom solju koje su žene nosile oko vrata'', rekao je vođa arheološkog tima Žilijam Blondel, koji vodi arheološku službu grada.

On je dodao kako je u boci bila poruka na papiru, smotana i povezana koncem.

''PJ Fere, rodom iz Diepea, član raznih intelektualnih istraživanja u ovom velikom području poznatom kao Citte de Limes ili Cezarov logor'', stoji u pronađenoj poruci.

Fere je bio lokalni uglednik, a opštinski zapisi potvrđuju da je izvršio prvo iskopavanje na tom mestu pre 200 godina.

''Bio je to apsolutno čaroban trenutak'', rekao je Blondel dodajući kako se znalo da su na tom mestu bila iskopavanja u prošlosti.

''Ponekad nađete vremenske kapsule koje za sobom ostavljaju stolari dok grade kuće. Ali to je vrlo retko u arheologiji. Većina arheologa radije misli da niko neće doći za njima jer su oni obavili sav posao'', kazao je Blondel.

Dodao je da je dosad na nalazištu pronađeno nekoliko keramičkih artefakata starih oko 2000 godina.

(M.A./EUpravo zato/index.hr)