Programi Kreativne Evrope kroz dva poziva: Promet evropskih književnih dela 2024. godine i Inovativna laboratorija imaju za cilj da daju doprinos raznovrsnosti književnosti, omoguće široku dostupnost evropskih književnih dela i podrže saradnju unutar književnog i izdavačkog sektora.

Fokus će biti na konkursu Promet evropskih književnih dela 2024. godine sa kojim se otvara mogućnost za projekte koji se bave prevođenjem, objavljivanjem, distribucijom i promocijom evropskih književnih dela.

Specifični prioriteti ovog konkursa uključuju jačanje transnacionalnog prometa i raznolikost evropske književnosti, podsticanje prevođenja manje zastupljenih jezika, te razvijanje nove čitateljske publike, posebno mladih.

Biće predstavljen i konkurs Inovativna laboratorija koji predstavlja prliku za podršku saradnjama ustanova i organizacija iz domena kulture i audiovizuelnih delatnosti, kao i drugih sektora poput obrazovanja i turizma.

Program "Kreativna Evropa"

"Kreativna Evropa" je vodeći program Evropske unije u sektoru kulture i audio-vizuelne delatnosti u kom i Republika Srbija učestvuje od 2014. godine. Ovim programom EU podržava evropsku kinematografiju, umetnost i kreativne industrije sa ciljem otvaranja radnih mesta i podsticanja rasta, kao i radi kreiranja novih međunarodnih prilika, tržišta i publike.

Cilj je osmišljavanje i testiranje inovativnih digitalnih rešenja s dugoročnim uticajem na različite oblasti delovanja, kao i stvaranje novih alata, modela ili metodologija rada primenljivih u audiovizuelnim delatnostima i drugim oblastima kulture i umetnosti.

O programima će govoriti: Milica Rašković, Desk Kreativna Evropa, Bojan Milosavljević, Desk Kreativna Evropa, MilanTripković, Bulevar Books i Vladimir Pavlišin, Kontrast izdavaštvo.

Događaj će se održati u četvrtak, 11. aprila sa početkom u 17 časova u prostorijama knjižare Bulevar Books (Bulevar Mihajla Pupina 6).

Prisustvo događaju je besplatno, a potrebno je prijaviti se putem LINKA.

(M.A./EUpravo zato/europa.rs)