Na Beogradskom sajmu je, pod sloganom 'Inspirišemo razvoj', u toku 66. Međunarodni sajam (, najstarija i najpoznatija regionalna tehničko-tehnološka sajamska manifestacija, inače prva sajamska manifestacija modernog Beogradskog sajma.

Sajam je svečano u utorak (21. maja) otvorila predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić, a prisutnima su se obratili i dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije i Čen Đačang, zamenik ministra nauke i tehnologije Narodne Republike Kine.

U hali 2C, gde je pod okriljem Vlade Srbije i resornih ministarstava organizovana i spektakularna izložba inovacija i novih tehnologija pod nazivom 'Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve - zakorači u održivu budućnost', ceremoniju svečanog otvaranja uveličali su brojni predstavnici Vlade Srbije, najviši predstavnici resornih ministarstva, ambasadori i drugi gosti i izlagači.

Šta je "na meniju"?

Sajam tehnike održava se u sedam hala Beogradskog sajma, na više od 15.000 kvm izlagačkog prostora, a okupio je oko 600 domaćih i stranih izlagača i drugih učesnika iz tridesetak zemalja sa četiri kontinenta. Pored pojedinačnih, organizovani su grupni nastupi Češke, Mađarske, Slovenije, Srbije, Kine, Republike Srpske (BiH).

Osnovu izlagačkih programa čine inovativne tehnologije u industrijama 4.0 i 5.0, 'klasične' robne grupe kao što su CNC mašine, obradni centri, različiti alati i pribori, elektronika, automatizacija i robotika, merna oprema i uređaji, procesna tehnika, hidraulika i pneumatika, 3D i laserske tehnologije, metalurgija i livarstvo, tehnologije zavarivanja, elektroenergetika, termotehnike i KGH, pa sve do zelene industrije, logistike, skladištenja, industrijskog pakovanja, industrijske i kibernetske bezbednosti i zaštite.

Ovaj spektar proširen je dostignućima kao što su veštačka inteligencija i mašinsko učenje, 5G mreže, blokčejn tehnologije, proširena i virtuelna stvarnost, kvantni računari, nanotehnologije, čiste energije, IoT, dronovi itd.

Najjači sajamski akcenat je na inovacijama i tehnološkim novostima, kojih je u različitim sektorima prijavljeno više od 100.

Vlada Srbije angažovala je sve glavne aktere inovativnog sektora u Srbiji, među kojima i više od 50 domaćih naučno-tehnoloških parkova, visokoobrazovnih i naučno-istraživačkih institucija i organizacija, kompanija, udruženja.

Pod istim krovom je i zemlja počasni gost ove izložbe - Kina - sa čak 22 institucije i kompanije koje predstavljaju nove tehnologije i inovacije iz kosmičkih, astronautičkih i radarskih tehnologija, dijagnostičkih i operativnih tehnologija u zdravstvu, farmaceutskih i biotehnologija, automotivnih i saobraćajnih tehnologija, veštačke inteligencije itd.

Sajam tehnike biće otvoren do petka, 24. maja 2024. godine, a radno vreme je svakog dana od 10 do 18 časova.

(JA/EUpravo zato/Kurir)