U prisustvu brojnih visokih zvanica, predstavnika vlada, stručnjaka i poljoprivrednika iz zemlje i inostranstva, 91. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu je otvorio predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, uz prisustvo Januša Vojčehovskog, komesara Evropske unije za poljoprivredu.

U svom obraćanju, predsednik Vlade je istakao značaj poljoprivrede za ekonomski razvoj Srbije i naglasio važnost saradnje sa Evropskom unijom u modernizaciji i unapređenju ovog sektora.

"Kada je Novi Sad dobio status slobodnog grada, jedna od privilegija bila je da može da organizuje zemaljske vašare, što pokazuje da je sajamska manifestacija duboko ukorenjena u ovaj deo Evrope. Mislim da je važna stvar što je partner Sajma Evropska unija, da pričamo o stvarima koje menjaju živote nabolje, razmena dobara i poljoprivrednih proizvoda apsolutno je dominantna sa EU", rekao je premijer Srbije Vučević na otvaranju Sajma.

Premijer Srbije Miloš Vučević na otvaranju 91. Sajma poljoprivrede u Novom Sadu
EU info centar Premijer Srbije Miloš Vučević na otvaranju 91. Sajma poljoprivrede u Novom Sadu

Evropski komesar je pohvalio napore Srbije u prilagođavanju evropskim standardima i izrazio zadovoljstvo što Evropska unija može da doprinese razvoju srpske poljoprivrede.

 "Počastvovan sam što sam danas ovde, ova manifestacija ima dugu tradiciju, okuplja domaće proizvođače i partnere iz inostranstva. Svi zavisimo od poljoprivrede, danas se sektor suočava sa pritiscima i mora da reaguje na klimatske promene i izazove sa kojima se suočava globalno tržište na polju proizvodnje hrane", poručio je evropski komesar za poljoprivredu Vojčehovski.

On je dodao i da ovaj događaj ima izuzetnu vrednost jer je prilika za susret inovacija i razmenu znanja.

Evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski
EU info centar Evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski

"Plan rasta za Zapadni Balkan vredan šest milijardi evra nedavno je usvojen. Šire članstvo EU je stvorilo prilike da se proizvode prodaju na stranom tržištu. Zemlje koje su se pridružile EU 2004. godine su obogatile tržište EU, vrednost poljoprivredne proizvodnje u tim zemljama, u protekle dve decenije, premašila je 68 milijardi evra. Srbija treba da se uskladi sa poljoprivrednom politikom i da gradi strukture koje će moći da upravljaju evropskim fondovima", rekao je Vojčehovski na otvaranju sajma.

Inače, Sajam ove godine okuplja više od 1.200 izlagača iz 40 zemalja, koji predstavljaju najnovije tehnologije, proizvode i usluge iz oblasti poljoprivrede, stočarstva, hortikulture, i prehrambene industrije.

Otvaranje Sajma poljoprivrede u Novom Sadu 2024. godine
EU info centar 91. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu je svečano otvoren uz prisustvo brojnih zvaničnika i posetilaca

Evropska unija se na Sajmu predstavlja u posebnom paviljonu gde su izloženi proizvodi iz različitih zemalja članica, kao i nizom radionica i panela posvećenih modernim poljoprivrednim praksama, ekološkoj proizvodnji i digitalizaciji u poljoprivredi.

Među glavnim atrakcijama Sajma su izložba poljoprivredne mehanizacije, prezentacije najnovijih dostignuća u oblasti genetike i semenske proizvodnje, kao i degustacije tradicionalnih i organskih proizvoda.

EU info centar Sajam poljoprivrede u Novom Sadu svečano je otvoren uz pozdravne reči premijera Miloša Vučevića i evropskog komesara za poljoprivredu Januša Vojčehovskog

Očekuje se da će smotru posetiti više od 100.000 ljudi, uključujući mnogobrojne poljoprivrednike, preduzetnike, stručnjake i studente, koji će moći da iskoriste ovu jedinstvenu priliku za uspostavljanje novih poslovnih kontakata i proširenje svojih znanja.

Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu nastavlja tradiciju dužu od devet decenija, potvrđujući svoju poziciju kao centralno mesto za razvoj poljoprivrede u regionu i mesto gde se spajaju inovacije, tradicija i budućnost.

(EUpravo Zato)