Mnogi Paraćinci su imali priliku da probaju svojevrsni delikates koji se retko gde može jesti u Srbiji, a osmislio ga je sugrađanin Zoran Stojanov.
U pitanju je sasvim prirodni proizvod - fermentisani beli luk, ili beli luk crne boje - sa svim dobrim svojstvima ovog povrća koje Srbi obožavaju, ali možda često izbegavaju da ga jedu zbog neprijatnog mirisa.
Stojanov je uspeo je da proizvede prvu manju količinu i besplatno ga deli Paraćincima kako bi otkrio ima li ovaj novitet "prođu" u srpskom jelovniku, prenele su Novosti.
Ako vidi da tu ima potencijala, proširiće proizvodnju.
"Sasvim slučajno, pre nekoliko meseci, na internetu mi je pažnju privukao ovaj proizvod. Bilo mi je zanimljivo i počeo sam da istražujem kako se radi fermentacija. Tek posle mnogo pokušaja u kućnim uslovima uspeo sam da proizvedem malu količinu belog luka crne boje. On je zaista redak kod nas u Srbiji, a dobija se fermentacijom običnog belog luka tokom perioda od tri do četiri nedelje, u kontrolisanim, vlažnim uslovima, na temperaturi od 60 do 80 stepeni", objasnio je.
Otišao je i korak dalje, pa je saznao da ovako pripremljena đakonija zadržava sva svoja nutritivna svojstva iz svežeg stanja dok je izgubio samo ono što i treba da izgubi - intenzivan miris. Kaže, lično je u jednom danu pojeo dvadesetak čenova, a zatim, bez problema, nastavio da se bavi svojim osnovnim zanimanjem - dostavom hrane.
"Eksperiment je uspeo jer se baš niko nije požalio na neprijatan miris. S druge strane, mnogi su iznenađeni neobičnim ukusom i izrazili su želju da ga uvrste u jelovnik. Po kiselkasto-slatkastom ukusu, podseća na karamelu ili na soja sos", objašnjava Zoran Stojanov, naglašavajući da se prilikom proizvodnje ne dodaje baš ništa: ni aditivi, ni boje, ni konzervansi...
Inače, fermentacijom belog luka prvi u svetu pozabavili su se Korejanci, pre više vekova. Iz azijske kuhinje ovaj proizvod zatim se širio svetom, a u Srbiji ima samo nekoliko proizvođača. Inače, "crni beli luk" danas je izuzetno popularan u Japanu, gde država daje i subvencije za proizvodnju.
(EUpravo zato/Novosti)