Srbija je bogata voćem, a u šumama bujaju i divlje samonikle vrste poput divlje borovnice, jagode, kupine, drenjine ili trnjine.

Mogu se koristiti za pravljenje sokova, slatka i džemova.

Šumska jagoda (Fragaria vesca) raste na svetlim mestima u šumama, u travi i pored puteva i planinama na nadmorskoj visini do 1.500 metara. Mirisne zrele jagode koje sazrevaju od maja su najukusnije šumsko voće. Imaju samo 32 kalorije u 100 g, izuzetno su bogate vitaminom C, ali i vlaknima. Koriste se i u tradicionalnoj medicini.

Zanimljivo je da kad presadite šumsku jagodu iz njenog prirodnog staništa u baštu, plodovi gube deo svojih hranljivih i lekovitih svojstava. Mogu da se jedu u sirovom stanju, ali da se prerađuju i suše. Slatko i nekuvana marmelada od šumskih jagoda je najpoznatiji i najslađi proizvod ovog blaga prirode, preneo je Agrobiznis.

Šumska jagoda u Srbiji ima visoku cenu po kilogramu. Ove godine nije bila rodna godina, pa je njena cena i veća.

Trenutno, prema rečima proizvođača slatkiša, ona se kreće od 70 evra po kilogramu (ranije) do sadašnjih 160 evra.

Šumska jagoda može biti i dodatak čokoladama i drugim poslasticama, a jednu takvu biznis ideju razvila je i Ana Todorović.

Prva organska veganska čokolada u Srbiji

Ona je organsku čokoladu u početku pravila za sebe, porodicu i prijatelje, a onda je pokrenula firmu. U jednom intervjuu posebno se osvrnula na divlje jagode.

"Drago mi je što Srbija ima šumsku jagodu, to je retkost. U kombinaciji sa divljim kakaoom je prava ekskluziva. Pokušala sam da istražim da li ima divlje jagode u drugoj čokoladi i nisam pronašla. Trenutno je i subvencionišem", rekla je ona.

"Chocollama" je prva organska veganska čokolada zaštićenog geografskog porekla u Srbiji.

"Reč je o organskoj čokoladi koja u sebi ne sadrži beli industrijski šećer, mleko i aditive. Suptilnom obradom i pažljivim odabirom zrna, naša čokolada stvorena je od najplemenitije vrste kakaoa na svetu – Arriba Nacional", objasnila je Ana Todorović za Agroportal.

Ovaj kakao vodi poreklo sa plantaža Ekvadora.

Ona je rekla da osim sirovog kakao praha, koji je izvor minerala i amino kiselina, ova čokolada u svom sastavu ima i sirovi kakao puter i kokosov šećer.

Todorovićeva naglašava da ona ne nastaje postupkom pečenja koje zagrevanjem dehidrira zrno, već uz nisku preradu zadržava sve hranljive vrednosti kakaoa i čuva svoj autentičan prirodan miris, a to je u skladu sa principima zdravog života.

"Kako bismo razbili stereotipe o tome da je vegansko sinonim za neukusno, čokolada je zaslađena kokosovim šećerom. Uz visoke standarde organske proizvodnje, možete se opustiti, jer je svaka čokolada koju ručno pravimo, nastala od sastojaka organskog porekla. Mislite o poreklu hrane koju jedete", poručila je.

(EUpravo Zato/Agroportal)