Makron prihvatio ostavku premijera Atala: Ostaće na funkciji do novog saziva Vlade

Jedan od glavnih zadataka privremene vlade će biti da se ​​osigura bezbednost na Olimpijskim igrama, koje počinju 26. jula, kako bi sve proteklo glatko.

Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia Odlazeći francuski premijer Gabrijel Atal i predsednik Emanuel Makron

Francuski premijer Gabrijel Atal i njegova vlada podneli su ostavku, ali će privremeno ostati na funkciji dok nov saziv ne bude imenovan.

Privremena vlada vodiće aktuelne poslove u drugoj po veličini ekonomiji evrozone, ali ne može da predloži nove zakone parlamentu ni da sprovodi veće promene.

Jedan od glavnih zadataka biće da se ​​osigura bezbednost na Olimpijskim igrama, koje počinju 26. jula, kako bi sve proteklo glatko.

U Francuskoj su i pre postojale privremene vlade, ali nijedna nije trajala duže od nekoliko dana. Ne postoji određeno ograničenje koliko dugo može delovati kao vršilac dužnosti, a parlament je ne može prisiliti na ostavku.

Stroga pravila o podeli vlasti obično ne dopuštaju ministrima u Francuskoj da istovremeno budu i poslanici.

Ipak, njihove ostavke, čak i ako ostanu u privremenoj vladi, omogućiće Atalu i drugim članovima vlade da sede u parlamentu i učestvuju u izboru predsednika skupštine kada se sastanu u četvrtak, kažu stručnjaci.

(EUpravo Zato/France24)