Novi britanski premijer: Palestinci imaju pravo na sopstvenu državu

U izbornom manifestu laburisti su obećali priznanje palestinske države u sklopu procesa koji bi trebalo da se rezultira rešenjem s dve države.

Liam McBurney / PA Images / Profimedia Novi britanski premijer Kir Starmer

Priznanje države Palestine u sklopu bliskoistočnog mirovnog procesa je "neosporno pravo", rekao je novi britanski premijer Kir Starmer palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu.

Lider laburista, stranke koja je prošle nedelje izvojevala ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima, sa Abasom je razgovarao o "patnji i tragičnim gubicima života koji se i dalje nastavljaju" u Pojasu Gaze.

Starmer je razgovarao i s izraelskim kolegom Benjaminom Netanjahuom, naglasivši "jasnu i hitnu" potrebu prekida vatre i povratka talaca koje je palestinski Hamas oteo 7 oktobra.

Laburisti obećali da će priznati Palestinu

U izbornom manifestu laburisti su obećali priznanje palestinske države u sklopu procesa koji bi trebalo da se rezultira rešenjem s dve države.

Stav laburista o Gazi i njihovo prvobitno odbijanje pozivanja na prekid vatre koštala je stranku podrške dela birača, ali su uprkos tome na izborima u četvrtak zabeležili rekordnu pobedu i jednu od najvećih parlamentarnih većina u britanskoj istoriji.

Podsetimo, krajem maja su tri evropske zemlje, Irska, Španija i Norveška, zvanično priznale Palestinu, a to je pozdravio i predsedavajući Evropskog saveta Šarl Mišel.

"Ovo je istorijska odluka koja ima jedan cilj, da doprinese tome da Izraelci i Palestinci postignu mir. Priznanje Palestine nije samo pitanje istorijske pravde, s legitimnim aspiracijama palestinskog naroda, nego i potreba toga da li svi zajedno želimo mir", rekao je tada španski premijer Pedro Sančez.

(EUpravo Zato/Index.hr)