Revolucionarni robot za poljoprivredu stiže u Gornji Milanovac: Smanjuje potrebu za radnicima za čak 90 odsto

Upotreba robota u poljoprivredi povećava efikasnost i dokaze je kako tehnologija može da osnaži tradicionalne metode uzgoja.

Youtube/Slopehelper Robot 'Slopehelper' donosi revoluciju u poljoprivredu

Sajam inovacija i naprednih tehnologija u poljoprivredi održava se 26. i 27. oktobra u Sportskoj hali Breza u Gornjem Milanovcu, a najviše se iščekuje predstavljanje revolucionarnog robota "Slopehelper".

Kako navode organizatori, u pitanju je svetska premijera autonomne mašine koja može obavljati do 18 različitih operacija na poljoprivrednim gazdinstvima, smanjujući potrebu za ljudskom radnom snagom ćime se povećava efikasnost.

"Ova inovacija otvara vrata ka održivoj budućnosti poljoprivrede i predstavlja sjajan primer kako tehnologija može da osnaži tradicionalne metode uzgoja", navodi se u saopštenju.

Uz pomoć "Slopehelpera", radna snaga se smanjuje do 90 odsto.

Kako funkcioniše robot "Slopehelper"?

Vozilo se oslanja na veštačku inteligenciju koja koristi algoritme za prepoznavanje i prilagođavanje novim situacijama, menjanje redova i potpuno autonomno obavljanje zadataka.

Prilikom prve upotrebe, korisnik ne mora da korača po plantaži, već samo da stoji ispred prvog reda. Zahvaljujući posebnim radarima, algoritmima i naprednoj veštačkoj inteligenciji, robot skenira okruženje i kontinuirano prati promene u realnom vremenu kako bi odredio sopstvenu putanju kretanja.

Pomoću mobilne aplikacije "TeroAir", poljoprivredni robot može da obaveštava korisnike o napretku performansi i trenutnoj situaciji na licu mesta.

Kada se suoči sa preprekom, robot šalje obaveštenje korisniku i čeka njegove instrukcije. U slučaju potrebe za dodatnom pomoći, obaveštenje se šalje i timu za podršku.

"Slopehelper" će prestati da radi nakon završetka dodeljene komande ili kada baterije dostignu 20 odsto.

Šta sve nudi Luča 2024?

"Luča 2024" se ove godine fokusira na napredne tehnološke inovacije u poljoprivredi, okupljajući vodeće stručnjake i institucije iz oblasti agrotehnologije.

Sajam će obuhvatiti predavanja i panel diskusije na kojima će učestvovati istaknuti panelisti i predavači iz renomiranih naučnih institucija, uključujući BioSense Institut, Institut za voćarstvo iz Čačka, i Biološki fakultet iz Beograda.

Uz inovacije, ovogodišnji sajam predstavlja i Festival seoskog turizma i domaće hrane, gde će posetioci moći da uživaju u autentičnim domaćim proizvodima i otkriju mogućnosti ruralnog turizma u Srbiji.

(EUpravo zato/Agrouniverzal/GMinfo)