Nacistički bunker pretvorili u hotel: Zidovi su debeli 2 metra, a bašta daje posebnu draž

Sa krova nekadašnjeg nacističkog bunkera pruža se divan pogled na Hamburg, a danas tu možete uživati u krovnoj bašti i šetalištu ili odsesti u hotelu.

Markus Matzel / imago stock&people / Profimedia Nekadašnji bunker iz vremena Adolfa Hitlera sada ima nekoliko restorana i hotel na 5 spratova

Nekadašnji nacistički bunker u Hamburgu visok je svega 58 metara, neznatno više od Krivog tornja u Pizi, ali je ipak prilično masivan. Već 80 godina dominira panoramom nemačkog grada, a danas ima potpuno drugu namenu.

Bunker sada sadrži dva restorana, petospratni hotel "Hard Rock" i novoizgrađen krovni bar nalik na piramidu, kao i zelenilo koje prekriva fasadu.

Hotel je prikladan dodatak gradu sa impresivnom muzičkom istorijom – na kraju krajeva, ovde su Bitlsi započeli svoju karijeru početkom šezdesetih, prenosi CNN.

U istoj četvrti, Karofertel, nalazi se veliki broj kafića i antikvarnica, kao i noćni klub "Knust", smešten u nekadašnjoj klanici.

Šta sve nudi hotelski bunker u Hamburgu?

Cene soba u ovom hotelu lnaca REVERB kreću se od 180 evra za klasičnu sobu do 269 evra za apartman sa pogledom na grad.

Gosti se mogu sami prijavljivati, a osim što je opremljen i pametnom tehnologijom, u ponudi su i prostori za poslovne sastanke i rad.

Ne morate da budete gost hotela da biste uživali u pogodnostima bunkera. U prizemlju se nalazi kafić kao i prodavnica za ljubitelje hard rok suvenira.

ULRICH PERREY / AFP / Profimedia  Bašta nekadašnjeg bunkera u Hamburgu koji je pretvoren u hotelski kompleks

Bar-restoran "Karo & Paul", poznatog nemačkog televizijskog kuvara Franka Rosina, otvoren je u aprilu 2024. godine i zauzima prva tri nivoa zgrade.

Na petom spratu se nalazi još jedan restoran sa internacionalnim menijem, a na vrhu je krovna bašta sa šankom i šetalištem po obodu zgrade, na koji je svima dozvoljen besplatan pristup.

Zidovi bunkera debeli dva i po metra

Bunker u Hamburgu bio je jedan od osam protivvazdušnih tornjeva – nadzemnih protivvazdušnih bunkera koji su služili kao skloništa tokom vazdušnih napada – koje je Nemačka izgradila posle britanskih vazdušnih napada na Berlin 1940. godine.

Istorija koju hamburški bunker nosi je teška, ali betonski gorostas od 76.000 tona sa zidovima debelim dva i po metara nije bilo lako srušiti ili ignorisati.

Jedini ovakav bunker koji je potpuno uništen nalazio se u berlinskom zoološkom vrtu. Pošto se svi ostali nalaze u gusto naseljenim oblastima gde bi eksploziv predstavljao preveliki rizik, preživeli su do danas.

"Ideja da se krov zgrade oplemeni zelenilom trebalo je da doda nešto mirno i pozitivno ovom masivnom bloku preostalom od nacističke diktature“, rekla je za AFP Anita Engels, iz udruženja stanara Hildegarden koje je podržalo projekat.

Udruženje je pomoglo u novom poglavlju u istoriji ove hamburške grdosije tako što je prikupilo svedočenja ljudi koji su boravili u ratnom bunkeru, kao i zapise o stotinama prinudnih radnika koji su je izgradili.

Izložba na prvom spratu hotela pruža punu sliku o istoriji ove zgrade.

Nije neobično da istorijski objekti dobiju potpunu drugu namenu, pa su i pojedini albanski bunkeri pretvoreni u kafiće i privlače veliki broj znatiželjnih turista, a u beogradskom Topčideru sakriven stoji Plavi voz kojim je Josip Broz Tito putovao po svetu.

(EUpravo zato/CNN)