"Oblast 47" (Area 47) je veliki park u austrijskom Tirolu koji posetiocima nudi širok spektar aktivnosti od vožnje kajacima do bandži-skokova.

Ipak, najpopularniji je akva-park koji poseduje, kako se navodi, "najbrži" tobogan u Evropi, a kupači mogu da jure brzinom od čak 80 km na sat.

Zanimljivo je da važi pravilo da je ovaj ekstremni vodeni tobogan zabranjen za žene o šta se oglušila Rijanan Ifland (32), australijska šampionka u skokovima u vodu.

Uprkos upozorenju, ona se spustila niz srebrni tobogan, a snimak se ubrzo proširio društvenim mrežama. Kasnije se javio veliki broj korisnika koji je naglasio da postoji dobar medicinski razlog zašto ova avantura nije pogodna za žene.

Sa druge strane, bilo je i onih koji smatraju da je zabrana seksistička.

Studije su pokazale da voda pod visokim pritiskom može da nanese velike povrede ženama u genitalnom području, a moguća je i pojava infekcija.

Nakon što je snimak postao viralan, oglasio se i portparol vodenog parka.

"Oblast 47 je građena 2009. i 2010. godine. U to vreme nismo nameravali da stvorimo atrakciju 'samo za muškarce'. U početku je vodeni tobogan bio namenjen i ženama i muškarcima. Međutim, naredne godine smo zabeležili veći broj nezgoda na toboganu zbog čega smo morali da preduzmemo određene mere. Konsultovali smo se sa lekarima, vlastima i izvođačem radova što je dovelo do teške odluke: da li da razmontiramo tobogan ili da upotrebu ograničimo na muškarce, što je pravilo koje postoji i danas", naveli su.

Kako su dodali, žene su u većem riziku od povreda, a jedna takva nesreća se dogodila na sličnom toboganu na Kanarskim ostrvima.

"Ali, naglašavamo da naš park nije ženomrzački. Oko 50 odsto našeg tima čine žene, a 60 odsto našeg rukovodstva su žene", dodao je portparol.

Na kraju se oglasila i Australijanka koja je naglasila da nije nameravala da se naruga upozorenjima o bezbednosti.

(EUpravo zato/news.com.au)