Zagađenje okoline i ugrožavanje zdravlja, kako sopstvenog, tako i ljudi oko nas su dva temeljna problema koja ceo svet ima sa pušenjem i pušačima.

Na plažama problem postaje još izraženiji. Opušteni, na peškiru ili ležaljci, pušači često zakopavaju opuške ispod peska ili šljunka i ostavljaju nered iza sebe.

Među destinacijama koje pokušavaju da se izbore sa tim, ovih dana našlo se i italijansko ostrvo Kapri.

Oni su prošle nedelje potpuno zabranili konzumaciju duvanskih proizvoda na popularnim ostrvskim plažama.

Šta stoji iza ove odluke?

Odluka o zabrani pušenja na plažama Kaprija deo je šire inicijative koja ima za cilj da učini Kapri "destinacijom bez dima".

Ovaj potez, kako je objašnjeno, podstaknut je željom da se zaštite životna sredina, životni uslovi i javno zdravlje svih posetilaca i stanovnika ostrva.

Kako prenosi portal The Mayor,  prema novoj uredbi pušenje će biti zabranjeno na svim plažama ostrva.

Plaža na Kapriju
Giuseppe Catuogno / Alamy / Alamy / Profimedia Plaža na Kapriju

Ipak kako bi se udovoljilo potrebama pušača, biće određene posebne zone na obali gde će konzumacija duhanskih proizvoda biti dozvoljena.

Znači, kao što sada izlaze iz kafića, restorana ili stanova nepušača da bi zapalili, tako će se i na plaži udaljiti od svog peškira i otići u posebno označenu pušačku zonu.

Kazne između 25 i 500 evra

Osim što je zabranjeno pušenje, strogo će se kontrolisati i odlaganje opušaka.

Tako nije dozvoljeno bacanje opušaka na tlo, u odvode ili u vodu, čime se želi spriječiti zagađenje životne sredine.

Prekršioci, zavisno od težine prekršaja, riskiraju kazne u iznosu od 25 pa do čak 500 evra.

Odluku lokalne vlasti potkrepljuju naučnim istraživanjima koja pokazuju da zagađenje vazduha duvanskim dimom na plažama može premašiti nivo zagađenja u urbanim područjima sa velikim prometom. U letnim mesecima, kada su plaže prepune porodica s decom i trudnica, ovaj problem postaje još izraženiji.

Plaže Kaprija osvajaju svet

Capri je prekrasan otok u Tirenskom moru, poznat po svojoj prirodnoj ljepoti, kristalno čistom moru i luksuznim odmaralištima. Plaže kao što su Marina Piccola, Marina Grande i Bagni di Tiberio privlače tisuće turista svake godine. Šetnica Via Krupp smatra se jednom od najromantičnijih na svijetu. Ove plaže pružaju idiličan ugođaj s tirkiznim morem i slikovitim liticama koje se uzdižu iznad obale. Zabranom pušenja, Capri nastoji očuvati ovu prirodnu ljepotu i osigurati da svi posjetitelji mogu uživati u čistom zraku i zdravom okolišu.

Nova pravila i za vlasnike kućnih ljubimaca

Ovo ostrvo nije usamljeno kada je u pitanju uvođenje tako drastičnih mera.

Mnoge destinacije širom sveta, uključujući neke od najpoznatijih plaža u Kaliforniji, Australiji i Tajlandu, već su uvele slične zabrane.

Od prošle nedelje, osim zabrane pušenja, na Kapriju su na snazi i mere koje se odnose na vlasnike pasa.

Naime, vlasnici pasa sada su obavezni da svoje ljubimce drže na uzici, kao i da nose kesice za pseći izmet ili lopaticu. Mesto gde su psi obavili nuždu vlasnici će morati da operu vodom. Na mestima na kojima je gužva nije više dozvoljeno kretanje pasa bez brnjice.

(M.A./EUpravo zato/putnikofer.hr)