2021. uvedeni su termini kao što su "dealkoholizovano vino" (do 0,5% zapreminskog alkohola, ABV) i "delimično dealkoholizovano vino" (preko 0,5% ABV) na tržište EU.

Međutim, sada je vreme da se potrošačima olakša da shvate šta tačno kupuju, prema nacrtu uredbe, to bi omogućilo upotrebu pojmova koji su već poznati mnogim konzumentima, kao što su "nula alkohola", i "niskoalkoholno".

"Nula alkohola" bi označavala proizvode sa sadržajem ABV koji ne prelazi 0,05 ili 0,1% prema nacrtu Komisije.

Brojevi mogu i dalje biti podložni promenama, jer su dati u uglastim zagradama u nacrtu uredbe, koji je trenutno na internim konsultacijama u Komisiji.

U međuvremenu, nazivi "nula alkohola" i "niskoalkoholno" odgovarali bi definicijama koje su već date u ZPP-u.

Izvršni plan bloka takođe poziva na promenu trenutnih tehničkih pravila u vezi sa dealkoholizacijom kako bi se olakšala proizvodnja niskoalkoholnih penušavih vina i proširile kategorije vinskih proizvoda, kao što je omogućavanje vina sa aromom niskog alkohola i upotreba rozea za Gluhvein, ili kuvanog vina, koje je u velikoj meri zimska namirnica u Evropi.

Ovaj nacrt uredbe bi takođe dao Komisiji ovlašćenja da unese izmene u pravila za označavanje elektronskih nutritivnih informacija za potrošače koja su usvojena u reformi ZPP 2021.

Moguće izmene bi uzele u obzir "sve veću količinu informacija koje bi trebalo da budu dostupne potrošačima".

Prema izvorima iz EU, Komisija neće moći da predstavi konačni tekst pre početka aprila.

Uz krevet bolesnika

Sektor vina je jedan od glavnih pokretača suficita EU u globalnoj trgovini poljoprivrednim proizvodima, ali promene u potrebama potrošača, prekomerna ponuda i klimatske promene stavljaju industriju pod pritisak, čineći je "bolesnikom" evropske industrije hrane i pića.

Komisija je sazvala forum koji se sastoji od zvaničnika zemalja članica EU i eksperata Komisije da razmotre proširenje tržišnih mogućnosti tako što će niskoalkoholna vina učiniti dostupnijim potrošačima.

To je bila jedna od preporuka grupe, koju je podržala i industrija.

Nacrt uredbe uključuje skoro sve preporuke grupe eksperata, kao što je veća fleksibilnost za zemlje EU u režimu prava na sadnju vinskih sorti, mehanizam EU za ograničavanje proizvodnog potencijala i mere za promovisanje vinskog turizma.

(M.A./EUpravo zato/euractiv.com)