Iako je Evropska unija svetski lider u proizvodnji, potrošnji i izvozu vina, društvene i demografske promene utiču na količinu, kvalitet i vrste koje se konzumiraju, a potrošnja je trenutno na najnižem nivou u poslednje tri decenije, objavila je Evropska komisija.
Kako se navodi, potrošači sve češće biraju svežija i lakša vina kao i druga pića dok se tradicionalna izvozna tržišta za vina iz EU suočavaju s padom potrošnje i geopolitičkim izazovima.
Borba protiv nepoštenih trgovinskih praksi
Grupa za vino Evropske komisije izdala je niz preporuka kako bi osigurala održivost vinskog sektora, a koje su podržale sve zemlje članice.
Među njima su istakli potrebu za upravljanjem potencijalom proizvodnje vina kako bi se rešila prekomerna ponuda. Ti alati, kažu, uključuju ciljane programe krčenja vinograda za određene regione ili vinske sorte, privremenu modulaciju proizvodnog potencijala kroz fleksibilniji sistem upravljanja odnosno odobrenja sadnje i ponovnu sadnju vinove loze ili mehanizme za olakšavanje prilagođavanja prinosa grožđa.
Grupa takođe naglašava potrebu za jačanjem otpornosti vinogradara na tržišne i klimatske rizike efikasnijom borbom protiv nepoštene trgovačke prakse. Kada je reč o budžetu Zajedničke poljoprivredne politike za vinski sektor, preporučuju izmene nacionalnih programa podrške kako bi bili fleksibilniji i omogućila se brža reakcija na tržišne ili klimatske poremećaje.
Inovacije i podsticanje enoturizma
Ističe se važnost prilagođavanja sektora promenjivim preferencijama potrošača i globalnim tržišnim trendovima, podstičući inovacije i razvoj proizvoda poput bezalkoholnih vina. Preporučuje se olakšavanje direktne prodaje od proizvođača do potrošača i podsticanje enoturizma, kao i promovisanje vina EU kao simbola održivosti, ruralnog razvoja i kulturne baštine.
"Potrebno je ojačati otpornost našeg vinskog sektora kao i prilagoditi ga novim tržišnim trendovima kako bismo osigurali dugoročnu održivost. Kroz ove mere, koje uključuju povećanje konkurentnosti, održivosti i otpornosti, osiguraćemo da sektor bude bolje pripremljen za budućnost i sposobniji da se nosi sa izazovima koji nas čekaju", istakao je Kristof Hansen, poverenik za poljoprivredu i hranu.
(EUpravo zato/Agroklub)