Pomoć za pet pogođenih zemalja: Evropski parlament odobrio više od milijardu evra za oporavak od poplava

Evropski poslanici kažu da bi pomoć Evropske unije trebalo da bude proširena s obzirom na sve veći broj prirodnih katastrofa u Evropi.

Jure Makovec / AFP / Profimedia Poplave u Izoli u Sloveniji

Poslanici Evropskog parlamenta odobrili su preko milijardu evra pomoći iz Fonda solidarnosti Evropske unije za podršku oporavku pet zemalja EU usled teških poplava koje su se dogodile 2023. godine.

Pomoć u iznosu od 1.028.541.689 evra iz Fonda solidarnosti Evropske unije (EUSF) namenjena je za Italiju, Sloveniju, Austriju, Grčku i Francusku.

Italija će dobiti 378,8 miliona evra za sanaciju posledica poplava u regiji Emilia-Romagna u maju 2023. godine i dodatnih 67,8 miliona evra za regiju Toskana nakon poplava u oktobru i novembru iste godine.

Slovenija će dobiti 428,4 miliona evra za rešavanje posledica poplava u augustu 2023. godine, a Austrija 5,2 miliona evra sanaciju poplava, takođe iz avgusta.

Za Grčku je izdvojeno 101,5 miliona evra za oporavak nakon poplava u septembru 2023. godine, a za Francusku 46,7 miliona evra za sanaciju posledica poplava iz novembra te godine.

Sve veći broj destruktivnih poplava

Pomoć iz Fonda solidarnosti Evropske unije pokriće deo troškova hitnih i sanacionih operacija, uključujući popravku oštećene infrastrukture, očuvanje kulturnog nasleđa i sprovođenje akcija čišćenja.

Zeljko Hajdinjak / imago stock&people / Profimedia 

Poslanici su izrazili svoju "najdublju solidarnost sa svim žrtvama, njihovim porodicama i svim pojedincima pogođenim destruktivnim poplavama u Italiji, Sloveniji, Austriji, Grčkoj i Francuskoj, kao i sa nacionalnim, regionalnim i lokalnim vlastima koje su uključene u akcije pomoći".

Oni su ukazali na "sve veći broj teških i destruktivnih prirodnih katastrofa u Evropi" i smatraju da bi "budžet EUSF-a ili njegov ekvivalent trebalo proširiti s obzirom na predlog Komisije o novom Višegodišnjem finansijskom okviru".

Paket pomoći je odobren sa 632 glasa za, sedam protiv i tri uzdržana.

Od svog osnivanja 2002. godine, EUSF je izdvojio više od 8,6 milijardi evra za 130 katastrofa (110 prirodnih katastrofa i 20 zdravstvenih vanrednih situacija) u 24 države članice (plus Velika Britanija) i četiri zemlje u procesu pristupanja (Albanija, Crna Gora, Srbija i Turska).

Razorne poplave i ove godine

Podsetimo, Evropu su i ove godine pogodile razorne poplave, a za to "zaslužna" oluja Boris. Ona je u toku samo jednog dana donela količinu kiše koja inače padne u periodu od mesec dana, ali i snažne vetrove u centralnoj i istočnoj Evropi. Najviše su bile pogođene Poljska, Rumunija, Austrija, Češka Republika i Mađarska, gde su gradovi i sela poplavljena, stabla su oborena, mostovi oštećeni, ima poginulih i povređenih.

Osim ovih zemalja Evropske unije, poplave su pogodile i region Srbije, među kojima je najgore prošla Bosna i Hercegovina gde je u poplavama poginulo najmanje 20 osoba. 

(JA/EUpravo zato)