Poljska i Češka osule paljbu po graničnim kontrolama u EU: To nije rešenje za ilegalnu imigraciju

Najviše nezadovoljstva je nedavno izazvao potez Nemačke koja je pooštrila kontrole na svim kopnenim graničnim prelazima u narednih šest meseci, što je Tusk nazvao neprihvatljivim.

ANNA BOHÁČOVÁ / MFDNES + LN / Profimedia Poljski premijer Donald Tusk i češki premijer Petr Fijala

Lideri Češke i Poljske su izrazili nezadovoljstvo zbog ponovnog uvođenja kontrola na granicama između članica Evropske unije.

Poljski premijer, Donald Tusk, rekao je da kontrole unutar Evropske unije ne pomažu u smanjenju ilegalne migracije, već da EU treba da se fokusira na zaštitu spoljnih granica.

Podsetimo, nekoliko zemalja je pooštrilo mere na graničnim prelazima u poslednjih nekoliko meseci, a među njima su Austrija, Danska, Francuska, Italija, Norveška, Slovenija, Švedska i Finska.

Kriza na poljsko-beloruskoj granici traje od 2021. godine, a Varšava optužuje Minsk i Moskvu da "vrbuju migrante kako bi ušli na teritoriju Evrope i destabilizovali Zapad", preneo je Euronews.

Međutim, najviše nezadovoljstva je nedavno izazvao potez Nemačke koja je pooštrila kontrole na svim kopnenim graničnim prelazima u narednih šest meseci, što je Tusk nazvao neprihvatljivim.

Poljski zvaničnici smatraju da nasumične provere otežavaju život Poljacima koji zakonito rade u Nemačkoj, a da se pritom uopšte ne smanjuje priliv ilegalnih migranata u Šengen.

Tusk se sastao sa češkim kolegom Petrom Fijalom koji je takođe naglasio da reforme azilantskog sistema EU nisu dovoljne.

Reforme podrazumevaju da svaka država koja je pod velikim migrantskim talasom može da određen broj azilanata pošalje u drugu zemlju, a Poljska i Češka smatraju da će na taj način morati da prime migranti mimo svoje volje.

(EUpravo zato/Euronews)