Svako ko je makar jednom posetio Beč, mogao je da se počasti na čuvenim kioscima za prodaju viršli.
Popularni "Virstlštand" ("Würstelstand") sada je postao i deo nematerijalne kulturne baštine UNESCO.
Inicijativa je pokrenuta još sredinom juna uz podršku gradskih vlasti i Bečke privredne komore.
Vruće kobasice su počele da se prodaju početkom 18. veka i tada je postavljen temelj kulture "Virstlštanda". Ovi kiosci od tada nisu samo oblikovali urbani pejzaž Beča, već su postali i mesta socijalnog okupljanja, i lokacije gde se koristi posebna vrsta govora, navodi se na sajtu UNESCO-a.
Zanatska delatnost "Bratlbratera" uspostavljena je još u carsko doba kako bi, slično kao trafike, obezbedila prihod ratnim invalidima.
Iz tih radnji se razvila kultura "Virstlštanda" zahvaljujući izumu kobasice pod nazivom "Frankfurter Virstl".
Vlasnici štandova su obično mali preduzetnici sa dugom porodičnom tradicijom u ugostiteljstvu ili mesarskoj delatnosti.
Poslednjih godina u Beču se beleži sve manji broj štandova sa kobasicama zbog čega je pokrenuta inicijativa za njihovo očuvanje.
Do 2010. godine u Beču je bilo oko 500 ovakvih štandova, dok ih je danas oko 120.
Pošto je "Virstlštand" u Beču institucija, pokrenuta je ideja da se uvrsti na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.
Status nematerijalne kulturne baštine u Beču stekli su još bečki kafei, bečki vinogradi i bečki valcer.
(EUpravo zato/Kancelarija Grada Beča u Beograd)