Nema više za džabe! Ministarka kulture najavila da će ulaz u čuvenu francusku atrakciju da košta, evo koliko

Francuska ministarka kulture, Rašida Dati, želi da uvede naplatu ulaznica u Notr Dam za turiste kako bi se finansirali radovi na restauraciji verskih objekata širom zemlje.

Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Ministarka kulture u Francuskoj Rašida Dati predložila je naplatu ulaza u katedralu Notr Dam, jedan od najposećenijih spomenika u zemlji, kako bi se obezbedila sredstva za održavanje drugih verskih građevina.

Francuska se suočava sa sve većom krizom zbog starenja svojih verskih objekata, od kojih su mnogi zapostavljeni zbog nedovoljnih sredstava. Stotine crkava širom zemlje hitno zahtevaju popravke i prete im delimični kolaps ili rušenje, uključujući crkvu Sen-Sulpic u Parizu, Notr Dam de l'Epin u Marneu i baziliku Sen-Deni u Sen-Deniju.

U intervjuu za list Le Figaro, Rašida Dati tvrdi da bi "naplata ulaza u Notr Dam spasila sve crkve u Francuskoj". Dati je, prema izveštajima, predložila pariskom nadbiskupu da se turistima naplaćuje pet evra za ulazak u katedralu.

Sav prikupljeni novac bio bi namenjen "velikom planu za očuvanje verskog nasleđa Francuske", rekla je Dati. Ministarka se nada da će godišnje prikupiti 75 miliona evra.

Ovaj predlog podržao je i francuski ministar unutrašnjih poslova Bruno Retajo.

Rašida Dati takođe želi da od 2026. godine uvede promenljive cene ulaznica za nacionalne spomenike i muzeje, poput Luvra, navodeći da bi "posetioci izvan EU" mogli da plaćaju "više" od domaćih posetilaca kako bi "finansirali obnovu našeg nacionalnog nasleđa".

Katedrala Notr Dam u Parizu trebalo bi da ponovo bude otvorena 7. decembra, nakon gotovo pet godina rekonstrukcije usled požara koji ju je zahvatio 2019. godine.

(EUpravo zato)