Caričin grad dobio status kulturnog dobra od izuzetnog značaja: Osim njega zaštićena su još 4 lokaliteta

Odlukom Vlade Republike Srbije, arheološki lokalitet Caričin grad kod Lebana dobio je status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Osim njega, ovaj status dobilo je još par lokaliteta

Youtube printscreen/Slobine avanture Caričin grad dobio je status kulturnog dobra od izuzetnog značaja

Caričin grad od sada će biti zaštićen Zakonom o kulturnim dobrima.

Ovaj ranovizantijski lokalitet nalazi se na 7 km od Lebana, a 30 kilometara od Leskovca, u dolini između Jablanice i Puste reke.

Kako navode iz leskovačkog Narodnog muzeja, najveći broj istraživača smatra da je to zadužbina Justinijana Prvog.

Grad je opasan bedemima sa kulama, a na jugu i vodenim rovom. Čine ga tri arhitektonske celine, a na najuzvišenijem delu je Akropolj, koji je bio u službi arhiepiskopije. 

Lokalitet se sastoji od gornjeg i donjeg grada i urbanistički je planiran.

Arheološka iskopavanja na tom lokalitetu počela su 1912. godine i traju i danas.

Do sada je otkriveno osam bazilika, četiri prstena bedema, brojni javni objekti, terme, centralni tgr, ulice, akvadukt, vodeni toranj, velika cisterna, brana sa jezerom i zanatske peći, a proađeno je i dosta predmeta, kao i kostiju.

Caričin grad je podignut tridesetih godina šestog veka i "živeo" je svega oko 80 godina.

Tim srpskih i francuskih arheologa našao je ove godine srednjovekovne celine koje dokazuju da je Stefan Nemanja preuzeo ove prostore od Vizantije i zasnovao srpsku Dubočicu.

Osim Caričinog grada, status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog kulturnog i istorijskog značaja dobili su i manastiri Manasija i Arilje, mađarsko groblje Dvorina u selu Banja i nalazište Mora Vagei kod Negotina.

(M.A./EUpravo zato/juznevesti.com)