Festival evropskog filma, jedinstvena revija ostvarenja sedme umetnosti iza kojih stoje evropske i gostujuće produkcije, održaće se u Beogradu od 12. do 19. septembra.

Ove godine izbor filmova predstavlja kinematografska dela koja su nastala uz podršku Programa AKP-EU Kultura (Program Afrika Karibi Pacifik – Evropska unija Kultura) tokom poslednjih 25 godina.

Karte za Festival evropskog filma su besplatne, i mogu se preuzeti u Evropskoj kući svakog radnog dana od 10-18h, a broj mesta je ograničen.

Brošura Festivala evropskog filma
Evropska kuća 

Festival će započeti specijalnom projekcijom filma koji je osvojio Nagradu publike koju Evropska unija i FEST dodeljuju svake godine, a ovoga puta je u pitanju film "Sveta porodica", hrvatsko-srpske koprodukcije u režiji Vlatke Vorkapić.

Nakon projekcije razgovoraćemo sa glavnim glumcima Ivanom Čuićem i Lunom Pilić.

Filmovi afričko-evropske koprodukcije kreću 13. septembra. Selekciju je radio Miodrag Stojanović, filmski kritičar, a u petak nakon projekcije filma "Jagnje", sledi razgovor sa njim.

program festivala evropskog filma.jpg
Evropska kuća Na Festivala evropskog filma će biti prikazano 10 filmova

Filmovi AKP-EU Kultura predstavljaju svedočanstvo bogate kulturne razmene između Evrope i njenih partnera iz afričkih, karipskih i pacifičkih zemalja, naglašavajući različite priče, perspektive i kreativne poduhvate koji su proizašli iz ovih partnerstava. Obuhvatajući različite žanrove, jezike i teme, ovi filmovi odražavaju dubinu kulturne razmene i umetničkog istraživanja koje neguje ovaj program.

Cilj Programa AKP-EU Kultura, koji sprovodi Organizacija afričkih, karipskih i pacifičkih zemalja (OACPS), jeste da se poveća konkurentnost kulturnih i kreativnih industrija u ovim zemljama. Podrška Festivalima evropskog filma je projekat koji je pokrenula Evropska unija, a sprovode Cineuropa.org, Institut francais i Goethe-Institut. Cilj je da se podrži stvaranje i unapređenje kvaliteta Festivala evropskog filma koje organizuju Delegacije Evropske unije širom sveta.

Festival evropskog filma Delegacija Evropske unije u Srbiji organizuje od 2012. godine u Srbiji. Filmovi u okviru festivala prikazani su u preko 50 gradova širom Srbije.

Festival se održava u Evropskoj kući - na uglu Zmaj Jovine i Knez Mihailove ulice.

(EUpravo zato/Media EU info)