U Beogradu je otvoren Međunarodni sajam građevinarstva, najveći sajamski događaj u toj industriji u regionu.

Izlagački program pokriva sve ključne segmente građevinske industrije - najnovije tehnologije u građevinarstvu (tehnološke inovacije u oblasti građevinske mehanizacije, alata i opreme), inovativne materijale (beton, čelik, drvo, plastiku i kompozitne materijale, sa fokusom na ekološki prihvatljivim materijalima i održivim građevinskim praksama), energetsku efikasnost i održivost (proizvodi i tehnologije koji doprinose energetskoj efikasnosti, smanjenju emisija CO2 i očuvanju resursa, što uključuje solarnu energiju, geotermalne sisteme, izolaciju, kao i pametne sisteme upravljanja energijom).

Manifestacija okuplja sve koji su uključeni u planiranje, projektovanje i izgradnju - arhitekte, projektante, investitore, predstavnike industrijskog i komercijalnog sektora, građevinske zanatlije, proizvođače građevinskog materijala i slično.

Sajam predstavlja i nacionalne izložbe Austrije, Češke Republika, Indije, Kine, Poljske, Turske, a organizovan nastup imaju kompanije iz Crne Gore i Republike Srpske (BiH) preko njihovih privrednih komora, a obogaćen je i specijalizovanim izložbama Stone-Expo i Windshow Balkans, što dodatno pokriva interese i konkretna rešenja za najzahtevnije ideje i arhitektonske projekte.

Kvalitet komunikacije podignut je primenom B2B programa, koji pruža podršku biznisu i ugovaranju novih poslova i saradnji.

Beogradski sajam tradicionalno na Sajmu građevinarstva dodeljuje nagrade "Nova vizura" i "Posebno priznanje" za proizvode iz nekoliko robnih grupa, u cilju promocije novih tehničko-tehnoloških rešenja.

Otvarajući Međunarodni sajam građevinarstva, resorni ministar Goran Vesić rekao je da su kranovi simbol izgradnje zemlje, a po Beogradu i širom Srbije ima ih na svakom koraku.

"Dok imamo kranove znači da napredujemo kao zemlja", rekao je on.

Kako je naglasio, svaki dinar koji se uloži u izgradnju multiplikuje se trostruko u BDP-u zemlje, što znači da je građevinarstvo nezaobilazan faktor u razvoju zemlje i njenom BDP-u.

"Građevinarstvo, a pogotovo njegov inovativni deo, pokretačka su snaga privrede. Prošle godine smo doneli izmene i dopune u Zakonu o planiranju i izgradnji, a mere predviđene tim zakonom već uveliko daju rezultate. Transparentne procedure i ubrzavanje izdavanja dozvola uslovi su za predvidljivo poslovanje, što je jedan od najvažnijih preduslova za strane investicije", kazao je Vesić.

On je dodao da je po donošenju ovih mera, u trećem kvartalu 2023, vrednost izvedenih radova porasla je za 15,8 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, dok je ukupan broj izdatih dozvola u četvrtom kvartalu 2023. bio za 15,6 posto veći nego u istom kvartalu prethodne godine.

"Veoma je važno i što smo ukinuli konverziju uz naplatu. U ovom trenutku imamo najavljenih investicija i podnetih zahteva za građevinske dozvole na tim lokacijama za 88 miliona evra. Još je važnije da se 66 odsto svih tih zahteva odnosi na povećanje proizvodnih kapaciteta, što je suprotno najavama skeptika da će ta privilegija biti iskorišćena za gradnju stanova", naglasio je ministar.

Godine 2013. je učešće građevinarstva u BDP-u iznosilo oko 3 odsto, godine 2022. je to već bilo 5,5 odsto i taj trend se nastavlja. Vrednost svih građevinskih radova 2013. godine iznosila je 1,6 milijardi evra, a 2023. je iznosila 5,2 milijarde evra, dakle uz porast od 3,25 puta.

"Prošle godine smo imali kapitalni budžet za investicije u infrastrukturu 3,8 milijardi evra, a već za ovu godinu je taj budžet povećan na 4 milijarde evra", kazao je Vesić.

Dodao je da poseban doprinos u ovom kontekstu daje EXPO 27, jer će se od ukupnog investicionog budžeta od oko 18 milijardi evra, na EXPO 27 odnositi oko 2,5 milijardi, a ne treba zaboraviti ni najveći investicioni projekat, beogradski metro, čija realizacija predstoji u bliskoj budućnosti", poručio je ministar.

"Sve to je razlog da se doprinosu koji građevinarstvo daje razvoju zemlje, njene privrede i BDP-a, trajno ukazuje naročita počast", rekao je ministar Vesić označavajući početak rada ove manifestacije.

(M.A./EUpravo zato/sajamgrađevine.rs)