Da zemlje kandidati počnu da sprovode reforme: Varhelji najavio prve isplate iz Plana rasta već za oktobar

Prve isplate iz Plana rasta za Zapadni Balkan, vrednog šest milijardi evra, očekuju ovog meseca. To znači da otkucava sat za zemlje kandidate, naglašava evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji.

John THYS / AFP / Profimedia Oliver Varhelji

Evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji izjavio je da se prve isplate iz Plana rasta za Zapadni Balkan, vrednog šest milijardi evra, očekuju ovog meseca nakon što je Savet Evropske unije prošle nedelje odobrio reformske agende za pet partnera sa Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju.

To znači da sada otkucava sat da zemlje kandidati počnu da sprovode reforme kako bismo mogli da napredujemo sa daljim isplatama, rekao je Oliver Varhelji na konferenciji za novinare u Luksemburgu, nakon Međuvladine konferencije EU-Albanija, piše RTS.

Dodao je da Plan rasta za Zapadni Balkan obezbeđuje dodatna ulaganja u sve oblasti u kojima su potrebna suštinska ulaganja za sprovođenje svih reformi koje su neophodne za članstvo u EU, ali da je za to potrebno učešće kandidata.

"To znači da moramo imati reformsku agendu od svakog od njih, skicirajući šta će sve da urade do kraja ovog finansijskog perioda, u suštini do kraja 2027", rekao je Varhelji i dodao da nedostaje samo još da se odobri reformska agenda Bosne i Hercegovine.

On je rekao da će na kraju aktuelnog višegodišnjeg finansijskog okvira, odnosno za naredne tri i po godine, zajedno sa Ekonomskim i investicionim planom, kojim se mobiliše trećina BDP-a celog regiona, postojati intenzitet pomoći Zapadom Balkanu koji je uporediv sa trenutnim kohezionim i strukturnim fondovima EU, što znači 90 odsto intenziteta pomoći po glavi stanovnika u regionu.

"To znači da posle toga neće biti izgovora osim spremosti za pridruživanje EU", rekao je Varhelji i izrazio nadu da će se, uz Plan rasta, ubrzati sve reforme neophodne za članstvo u EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je juče da isplate iz Plana rasta za Zapadni Balkan mogu da počnu do kraja godine jer će ove nedelje biti usvojeno pet od šest reformskih agendi partnera sa Zapadnog Balkana.

(Eupravo zato/RTS)