Deset godina od Berlinskog procesa! Evo kako mu je šestoro mladih sa Zapadnog Balkana dalo poseban pečat

Berlinski proces, pokrenut 2014. godine, povezuje šest zemalja Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom i partnerskim zemljama sa ciljem jačanja saradnje.

Screenshot/X/RYCO Western Balkans Tim mladih dizajnera sa Zapadnog Balkana zaslužan za novi logo.

Samit Berlinskog procesa zvanično je dobio novi vizuelni identitet, za koji je zaslužan tim od šest mladih dizajnera sa Zapadnog Balkana, a koji su izabrani u okviru javnog poziva koji je Regionalna kancelarija za mlade RYCO raspisala u saradnji sa Saveznim Ministarstvom spoljnih poslova Nemačke u junu ove godine.

Berlinski proces je, inače, diplomatska inicijativa bivše nemačke kancelarke Angele Merkel, pokrenuta 2014. godine s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana, da se unaprede regionalna saradnja i evrointegracije regiona.

Mladi dizajneri su u prethodnom periodu zajednički radili na kreiranju logotipa, koji će od sada služiti kao trajno vizuelno obeležje ovog prestižnog događaja koji godišnje okuplja lidere Zapadnog Balkana, Evropske unije i predstavnike EU institucija.

 Tim mladih koji stoji iza logoa čine Alkid Shuli iz Albanije, Rreze Guri sa Kosova, Amila Redžić iz Bosne i Hercegovine, Lana Klenak iz Crne Gore, Bojan Buđarovski iz Severne Makedonije i Milan Ružić iz Srbije, pod kreativnim mentorstvom iskusnog kreativnog direktora, Fisnika Ismailija.

Javnost će imati priliku da vidi logo na Samitu Berlinskog procesa, koji se ove godine održava u Berlinu u oktobru, kao i na drugim događajima u okviru Berlinskog procesa, poput ministarskih sastanaka, Foruma mladih koji organizuje RYCO sa partnerima, te drugim sastancima u okviru ove platforme za saradnju Zapadnog Balkana i EU.

Inicijativa za izradu trajnog logoa dolazi u svetlu obeležavanja jubileja - 10 godina Berlinskog procesa, koji je zvanično ustanovljen 2014. godine, kao model pospešivanja saradnje i podrške regionu Zapadnog Balkana na putu ka EU. Tokom godina Berlinski proces se razvijao i danas obuhvata Samit kao krovni događaj, kao i ministarske sastanke, Forume i brojne druge aktivnosti.

Od 2021. godine RYCO je organizovao javne pozive u vidu takmičenja na kojima se godišnje birao logo Samita, a za vizuelna rešenja nagrađivani su pojedinci. Timski rad na trajnom vizuelnom rešenju izabranom ove godine daje dodatnu vrednost i doprinosi jačanju saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

(JA/Eupravo zato/BiF)