Zakazan najveći skup evropskih lidera u poslednje vreme! Da li je ovo prekretnica odnosa Britanije sa Evropom?

U četvrtak (18. jul) u Londonu će se održati najveći skup evropskih lidera u poslednjih nekoliko godina. O čemu će se pričati?

Nicolas Economou/NurPhoto/Shutte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Četvrti sastanak Evropske političke zajednice okupiće lidere sa celog kontinenta u palati Blenam u Oksfordširu u Ujedinjenom Kraljevstvu, rodnoj kući ratnog engleskog premijera Vinstona Čerčila, koja se nalazi pored Londona.

Lideri će razgovarati o kontinuiranoj podršci Ukrajini, kao i o zajedničkim izazovima kao što su energija i povezanost, bezbednost i demokratija i migracije.

EU predstavlja predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Na ovom četvrtom sastanku Evropske političke zajednice pozvano je 47 šefova država i vlada, između kojih je i Srbija i region. Reč je o najvećem skupu evropskih lidera u poslednjih nekoliko godina, piše Kurir.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Kir Starmer je izjavio da će ovaj skup označiti trenutak kada će ponovo pokrenuti odnose Britanije sa Evropom, nakon ubedljive pobede koju je odneo na izborima 4. jula ove godine.

Britanija pripada svetskoj sceni, tako da sam odlučan da resetujem naš odnos sa Evropom. Bilo da su izazovi sa kojima se suočavamo vojni ili globalni - poput klimatskih promena, sajber i energetske bezbednost, mi ćemo stati rame uz rame sa našim prijateljima i saveznicima. Istorija pokazuje da smo jači kada to činimo", poručuje britanski premijer Kir Starmer.

Po prvi put...

Sastanak u okviru Samita Evropske političke zajednice pružiće liderima jedinstvenu priliku da razgovaraju i iskoriste ovaj momenat kako bi se konkretizovale i primenile mere u pogledu pitanja od zajedničkog značaja.

Po prvi put, samitu EPZ će prisustvovati i predstavnici NATO, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Saveta Evrope, "čime se demonstrira važnost jedinstva kao odgovor na sukobe i nestabilnosti unutar i blizu evropskih granica, koji podjednako utiču na interese Ujedinjenog Kraljevstva i evropskog kontinenta".

Evropska politička zajednica je, kao ideja, potekla od francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je nastojao da stvori širi krug evropskih saveznika u različitim sferama.

Da trgne Uniju iz kliničke smrti - tako je 2022. godine Emanuel Makron obrazložio nameru Evropske političke zajednice. I tada je ponudio novu mapu Starog kontinenta – od Ukrajine do Ujedinjenog Kraljevstva. Uključio je i Zapadni Balkan.

Sastanku prisustvuje i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Planirano je da se predsednik Vučić sastane tokom samita sa brojnim zvaničnicima, učesnicima samita.

(JA/EUpravo zato)