"Samo svinje sede u bioskopu": Šef evropske države ide pred lice pravde zato što je "vređao svoje građane"

"Mnogi su rekli da je nemoguće uspeti u dovođenju šefa države pred lice pravde. Međutim, mi smo to uspeli, uprkos činjenici da to niko pre nas nikada nije uradio".

Niyi Fote Andrzej Duda

Centar za praćenje rasizma i ksenofobičnog ponašanja (OMZRiK) tuži poljskog predsednika Andžeja Dudu, zbog njegovih komentara o filmu iz 2023. koji prikazuje situaciju na poljsko-beloruskoj granici, gde stotine migranata pokušavaju da uđu u Poljsku od sredine 2021. godine.

Film "Zelena granica" iz 2023. godine, delo jedne od najpoznatijih savremenih poljskih rediteljki i bivše predsednice Evropske filmske akademije, Agnješke Holand, kritikovala je na premijeri tada vladajuća stranka PiS (ECR) čiji je Duda bio član, optuživši rediteljku da kleveće poljske graničare, iako je film bio u skladu sa izveštajima grupa za ljudska prava sa granice.

"Mnogi su rekli da je nemoguće uspeti u dovođenju šefa države pred lice pravde. Međutim, mi smo to uspeli, uprkos činjenici da to niko pre nas nikada nije uradio", napisao je OMZRiK na društvenim mrežama.

Predmet tužbe je Dudina izjava, data tokom intervjua za javni emiter TVP, u kojoj se pozvao na slogan "Samo svinje idu u bioskop", koji je prvobitno bio povezan sa otporom prema nacističkim propagandnim filmovima prikazivanim u Poljskoj tokom Drugog svetskog rata.

"Ne čudi me što su graničari koji su gledali film koristili slogan 'samo svinje sede u bioskopu'", rekao je tada Duda, dodajući da film kleveće poljske graničare.

Centar za praćenje rasističkog i ksenofobičnog ponašanja, ocenio je da je predsednik "vređao građane svoje zemlje".

Suđenje dostupno za sve

OMZRiK je najavio da je Okružni sud u Varšavi zakazao prvo ročište za 24. oktobar. Ročište će biti emitovano onlajn, a nevladina organizacija je obećala da će podeliti link kako bi svi mogli da budu deo toga.

Prema poljskom Ustavu, predsednik "može odgovarati pred sudom za kršenje Ustava ili zakona, ili za izvršenje krivičnog dela".

"Podizanje optužnice protiv predsednika republike vrši se rezolucijom Nacionalne skupštine usvojenom većinom od najmanje dve trećine ukupnog broja članova Nacionalne skupštine [zajednička sednica oba doma poljskog parlamenta, Sejma i Senata] na predlog najmanje 140 članova Skupštine", navodi se u Ustavu zemlje.

Kada se podigne optužnica protiv predsednika, on ili ona se suspenduje sa funkcije.

"Zelena granica" bila je međunarodna koprodukcija između kompanija iz Poljske, Češke, Francuske i Belgije. Takmičila se za Zlatnog lava na 80. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji i osvojila Specijalnu nagradu žirija.

Advokat Pjotr Milik rekao je da je ovo prvi takav slučaj u istoriji Poljske.

"Slučaj je izuzetno zanimljiv i teško je predvideti kako će se sud ponašati. Slučajevi za kršenje ličnih prava često se vode protiv političara i javnih ličnosti, ali nikada ranije protiv predsednika Poljske", naglasio je Milik.

Sam Duda je izjavio da "ovo nije njegova izjava, već ju je samo citirao".

(EUpravo zato)