Međunarodni dan učitelja i priča o jednoj Daliborki, učiteljici male Ivane: Najvažnije lekcije savladamo na početku

Od kada je Unesko 1994. godine ustanovio 5. oktobar kao Svetski dan učitelja, svake godine širom sveta taj dan obeležavaju učitelji i đaci, a istog datuma 20 godina kasnije u Parizu je potpisana povelja o statusu učitelja.

Krumphanzl Michal Ilustracija - učiteljica i njeni đaci

"Onog trenutka kad deca ostaju bez svog učitelja, prestaje vaspitanje a počinje obrazovanje", rekao je čuveni Duško Radović, jedno obično srpsko ime i obično srpsko prezime, uz koje se sve neobično podrazumevalo. I mi nismo pronašli bolji način za započinjanje teksta o Međunarodnom danu učitelja i nastavnika od reči velikana domaće književnosti i urednika brojnih dečijih emisija.

Znao je i cenio Duško sve ono što su učitelji i nastavnici radili za decu, a na dan kada se slave neki od najvažnijih među nama, oni koji nam uče decu i grade budućnost, bilo je itekako prikladno krenuti odatle.

Međunarodna organizacija Ujedinjenih nacija koja podstiče saradnju u oblasti nauke, kulture i obrazovanja Unesko godine 1994. ustanovila je Međunarodni dan učitelja koji se obeležava u celom svetu sa ciljem da se ukase na na značaj učitelja i nastavnika u obrazovanju i vaspitanju učenika i širenju pismenosti i znanja.

Takođe,ovo je dan kada je neophodno ukazati na njihov položaj koji nažalost i dalje nema status koji im po značaju pripada.

Priča o Daliborki, učiteljici jedne Ivane

Da su prve godine školovanja ključne su za formiranje dece – poznato je svima. Ono što je tu još ključno – jeste nezamenjiva uloga učitelja u tom procesu. Iako ih se često setimo prilikom dodeljivanja nagrada i u specijalnim prilikama, zaboravljamo koliko je njihov posao odgovoran i zahtevan.

Oni ne samo da uče decu osnovnim veštinama, već ih oblikuju kao osobe, pomažući im da prevaziđu strahove, razviju drugarstvo i izgrade samopouzdanje.

I zato, ovo je priča o Daliborki, nezaboravljenoj učiteljici jedne, danas 30-godišnje, Ivane.

Za učiteljicu Daliborku kaže da je bila jedna od onih koje su davale više od običnih lekcije – učila je svoje đake životnim vrednostima.

“Na nekom od prvih časova donela nam je staklenu teglu i šaku kamenčica i rekla da je to naš život – da su kamenčići najvažnije stvari – porodica, zdravlje i ljubav, a da sve ostalo može da se ubaci kasnije”.

Iako su prošle više od dve decenije od tada, Ivana i dalje primenjuje ovu lekciju u svakodnevnom životu. Naučila je da pravilno rasporedi svoje prioritete, uvek stavljajući one najvažnije "kamenčiće" na prvo mesto.

Ivana i danas ima kontakt sa svojom učiteljicom, i svaki put kad se sretnu na ulici, srdačno se pozdrave. Učiteljica Daliborka je uvek podseća koliko je ponosna na nju i na sve što je postigla.

Važna je podrška i poštovanje

Međunarodni dan nastavnika podseća nas na neprocenjivu ulogu koju učitelji igraju u životima svojih učenika i društva u celini. Njihova predanost, posvećenost i sposobnost da inspirišu i oblikuju buduće generacije ostavlja neizbrisiv trag, često mnogo dublji nego što to možemo odmah sagledati. Učitelji poput Daliborke, koji uz ljubav i strpljenje prenose ne samo znanje već i životne lekcije, zaslužuju da budu prepoznati i cenjeni tokom cele godine, a ne samo na ovaj jedan dan.

Neka ovaj praznik bude podsećanje na važnost njihovog rada i prilika da se kao društvo založimo za njihovu podršku, poštovanje i bolji status, jer na temeljima obrazovanja koje oni grade, stoji naša budućnost.

(JA/EUpravo zato)