Sigurno vam se više puta desilo da otvorite flašu vina, i da vam ostatak koji ne iskoristite izvetri. U mnogim restoranima, upravo zbog toga, izbegavaju da služe vino "na čašu".
Industrija je i ranije imala rešenja kako da se koliko toliko sačuva kvalitet vina koje se ne popije prilikom prvog otvaranja, ali mnoga od njih su imala mane i nisu bila funkcionalna, kao što su recimo vakuum čepovi ili enomati.
Vakuum čepovi su u jednom trenutku postali vrlo popularni, ali su brzo povučeni sa tržišta jer nisu mogli da eleminišu kiseonik u flaši u potpunosti i sačuvaju kvalitet vina na duži rok.
Enomati, uređaji koji takođe rade na principu inertnog gasa, imaju drugu "manu", nepraktični su jer su prevelikih dimenzija, organičenog kapaciteta i preskupi.
Izum Mašinskog fakulteta
Posle analize tržišta i identifikovanja nedostataka postojećih sistema, razvijen je i napravljen uređaj koji je malih dimenzija, relativno jeftin, a omogućava da se u restoranu na čašu služi istovremeno i do 20 flaša vina. Dodatna prednost mu je ta što postoji mogućnost odvajanja uređaja od boce.
Inovacioni centar Mašinskog fakulteta došao je do fantastičnog pronalaska, a radi se o uređaju koji omogućava točenje vina na čašu, a da pri tome, ostatak vina u boci ostaje u zaštitnoj atmosferi inertnog gasa (argona), ne menjajući kvalitet.
Prema rečima Dragane Perović, zaposlene u Inovacionom centru i saradnice na međunarodnom projektu Europe Enterprise Network,ovaj projekat podržala je Evropska banka za obnovu i razvoj.
Kako kaže, Inovacioni centar je, osim ovog, patentirao i brojna druga rešenja.
"Ovladavanje i primena najnovijih naučnih dostignuća iz savremene tehnologije je naš imperativ", kaže Perović.
U laboratoriji rade i jedan 3D skener i dva 3D štampača.
Jedan od ta dva 3D štampača je naš SLA uređaj na kom izrađujemo modele visoke preciznosti i finoće. Na uređaju FDN, izrađujemo funkcionalne modele sa preciznošću do desetog dela milimetra", kaže Isak Trajković, student doktorskih studija, takođe zaposlen u Inovacionom centru Mašinskog fakulteta.
On dodaje da se Centar bavi i zaštitom intelektualne svojine.
"Tu je naš ne tako veliki tim u poslednjih pet godina ostvario primetne rezultate a to je sedam priznatih patenata, od toga je jedan na međunarodnom nivou", navodi Trajković.
EU podrška inovacijama i konkurentnosti u Srbiji
Podrška koju EU pruža sektoru inovacija i konkurentnosti, vredna je više od 200 miliona evra za period od 2014. do danas.
Sredstva namenjena ovom sektoru koriste se za podsticanje kvaliteta nauke, inovacija i povezivanja sa evropskim i međunarodnim naučnicima i preduzetnicima, čime se povećava konkurentnost srpske ekonomije.
Od 2014. Srbija je korisnik i Okvirnog programa za istraživanje i inovacije - Horizon Europe.
EU podstiče razvoj nauke i inovacija kako bi stvorila tehnološke preduslove za razvoj konkurentnosti i privrede širom Evrope.
Građanima Srbije, EU je omogućila korišćenje zajedničkog istraživačkog prostora i usavršavanje u zemljama EU, čime su srpski naučnici postali vidljiviji evropskoj i svetskoj naučnoj zajednici.
Sve informacije o investiranju EU u nauku, inovacije i konkurentnost u Srbiji možete pronaći nasajtu: https://eumogucnosti.rs/
(M.A./EUpravo zato/eumogucnosti.rs)