Sanirana gradska deponija u Rumi: Ministarka najavila izgradnju 7 regionalnih centara za upravljanje otpadom do 2027.

Nekadašnja nesanitarna gradska deponija u Rumi, koja se prostire na više od osam hektara, rekultivisana je i sanirana po svim standardima, dok resorna ministarka, Irena Vujović najavljuje sedam regionalnih centara za upravljanje otpadom do 2027.

Eduard Goriev / Alamy / Alamy / Profimedia

Nekadašnja nesanitarna gradska deponija u Rumi, koja se prostire na više od osam hektara, rekultivisana je i sanirana po svim standardima, a izvođači radova drugu fazu završili su pre ugovorenog roka,ceo posao bilo potrebno više od dve godine

Ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, obišla je tu lokaciju i to prilikom navela da je ova gradska deponija 40 godina bila najveći ekološki problem građana, pre svega onih koji žive u njenoj neposrednoj blizini.

Kako je kazala, deponija je po nekoliko puta godišnje gorela, narušavala zdravlje ljudi i stanje životne sredine, a to je projektom resornog ministarstva sada uspešno rešeno.

Vujović je podsetila da je ministarstvo u Rumi realizovalo i projekte uklanjanja divljih deponija, zamene kotlarnica i pošumljavanja i ozelenjavanja, uz ocenu da je ipak sanacija gradske deponije najveći i za građane najznačajniji projekat.

Prema njenim rečima, sanacija je obavljena po evropskim standardima, a na očišćenoj lokaciji je posejana trava.

Prostor će biti zelena oaza u blizini centra Rume, bezbedna za životnu sredinu i zdravlje ljudi, naglasila je Vujović.

Ona je poručila da će se na ovaj način zatvarati i druge deponije širom Srbije i napomenula da se u ovom trenutku, uz podršku ministarstva, zatvaraju i saniraju još četiri nesanitarne deponije, dok je u prethodnim godinama rešeno osam takvih lokacija.

"Preduslov za to da nastavimo još bržim tempom jeste izgradnja regionalnih centara za upravljanje otpadom. Samo kroz projekte resornog ministarstva, do 2027. godine izgradićemo sedam takvih centara, koji će doprineti tome da se uvede savremeni sistem za upravljanje otpadom za više od 50 gradova i opština", zaključila je Vujović.

(M.A./EUpravo zato/ekapija.com)