Odmah nakon izbora desničari traže ukidanje zabrane benzinaca i dizelaša: Hoće "realniju" klimatsku politiku

Uspeh desničarskih partija i slab rezultat Zelenih na izborima za Evropski parlament izazvali su zabrinutost za budućnost Evropskog zelenog dogovora. Čim su objavljeni rezultati, Manfred Veber, lider Evropske narodne partije (EPP), rekao je da će ta stranka odmah insistirati na ukidanju zabrane prodaje vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. godine

MONDO/Stefan Stojanović

Lider Evropske narodne partije (EPP) je istakao da neće biti revizije Zelenog dogovora u celini, budući da je većina zakona iz tog paketa već usvojena u Evropskom parlamentu.

Češki poslanik u Evropskom parlamentu Aleksandar Vondra rekao je da će evropska klimatska politika u narednih pet godina postati "realističnija," piše Politico.

Lise je takođe rekao da uprkos planiranom ukidanju zabrane, neće biti nazadovanja u pogledu klimatskih ciljeva Evropske unije za 2050. godinu.

Ali, čak ni ukidanje zabrane možda neće biti tako lako s obzirom da je upravo glavni kandidat EPP, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, bila ta koja je uvela ovu zabranu i podržala je tokom svoje kampanje za drugi mandat.

Osim zabrane za motore sa unutrašnjim sagorevanjem, još jedna oblast Zelenog dogovora bi mogla biti pogođena, a to je poljoprivreda, za koju se EPP obavezala da će je zaštititi od oštrije klimatske regulative, napominje Politico.

Takav stav je u sukobu sa upozorenjima nezavisnih naučnih savetnika da EU ne samo da mora da zadrži postojeće politike, već i da uradi mnogo više, posebno u pogledu emisija iz poljoprivredne proizvodnje.

(M.A./EUpravo zato/balkangreenenergynews.com)