Zbog izgradnje Tesline fabrike kod Berlina posečeno skoro pola miliona stabala: Aktivisti besni, protestuju od maja

Analiza satelitskih snimaka pokazala da je razvoj Tesline fabrike automobila kod Berlina rezultirao sečom oko 500.000 stabala. Ovaj potez izazvao je veliko nezadovoljstvo aktivista za zaštitu životne sredine koji zbog toga protestuju od maja meseca.

Printscreen X/Guardian Zbog izgradnje Tesline fabrike automobila kod Berlina posečeno oko pola miliona stabala pokazali su satelitski snimci

Prema pisanju Gardijana, izgradnja Tesline fabrike u Nemačkoj te seče ogromnog broja stabala, izazvala je velike proteste, kao i raspravu o kompromisima uključenim u razvoj zelene ekonomije.

Vlasnik Tesle, Ilon Mask kritikovao je lokalnu policiju zbog puštanja "levičarskih demonstranata".

Prema satelitskim snimcima, kako piše Gardian, vidljivo da je između marta 2020. i maja 2023. posečeno 329 hektara šume, tvrdi grupa za zaštitu životne sredine Kayrros. To je otprilike 500.000 stabala.

Aktivisti spavaju u kućicama na drveću, pokušavaju da upadnu na gradilište

Klimatski aktivisti protestuju od maja protiv planiranog proširenja gigafabrike, spavaju u kućicama na drveću u obližnjem kampu i pokušavaju da upadnu na gradilište. U martu je jedna grupa čak zapalila električni stub i zaustavila proizvodnju na nekoliko dana.

Karolina Drzevo iz kampanje Turn Off Tesla's Tap rekla je da je analiza pokazala da je proizvodnja električnih vozila uzrokovala lokalno uništenje prirode, kao i globalnu štetu rudarenjem metala.

"U jednoj od najsušnijih regiona u Nemačkoj, previše životne sredine je već uništeno. Mora se sprečiti širenje, a time i još veće uništavanje šuma i ugrožavanje područja pijaće vode", poručila je ona.

"Stvari se moraju staviti u perspektivu"

Tesla nije odgovorio na Gardianov zahtev za komentar.

Antoan Half, glavni analitičar u Kayrrosu, rekao je da je Teslina fabrika u Nemačkoj dovela do poprilične seče drveća.

"Naravno, to se mora staviti u perspektivu i uporediti s prednostima zamene automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem - električnim vozilima. Uvek imate kompromise, tako da morate biti svesni koji su uslovi kompromisa", kazao je on.

Inače, u julu je ministarstvo životne sredine pokrajine Brandenburg odobrilo plan proširenja Tesline fabrike kako bi se proizvodnja udvostručila na milion automobila godišnje.

(M.A./EUpravo zato/index.hr)