Jedna opština nudi građanima zemljište za evro: Postoji uslov za namenu, evo i koji

Nakon što se opština Legrad upustila u prodaju kuća mladim porodicama za manje od evra, sada je pokrenula akciju prodaje za evro građevinskog zemljišta ili objekata u svom vlasništvu, koji će biti prenamenjeni u turističke smeštajne kapacitete.

Andrew Matthews / PA Images / Profimedia Izgradnja kuća

Odluka o prodaji zemljišta ili kuća za evro doneta je na sednici Opštinskog veća, a načelnik opštine Ivan Sabolić rekao za Hinu da kupcu, za razliku od programa prodaje kuća mladim porodicama, nije postavljena dobna granica.

Uslov je da novi vlasnik unutar pet godina pokrene posao ponude smeštajnih kapaciteta i da se tim poslom bavi minimalno još pet godina.

Sabolić kaže da je potreba za smeštajnim kapacitetima više nego očigledna i to potkrepljuje podacima da je ove godine u Koprivničko-križevačkoj županiji zabeležen pad poseta turista, dok Opština Legrad beleži rast broja gostiju.

Samo u prvih devet meseci solarnim brodom prevezeno je na suprotnu obalu Drave, u susednu Mađarsku, 2300 izletnika, a cele prošle godinu prevezeno ih je 1500.

Sam Legrad leži na ušću Mure u Dravu i kao zaštićeni zoološki rezervat privlači brojne domaće i inostrane goste.

Stanište ptica takođe planiraju da dodaju na svoj „turistički meni".

Birdwatching ili posmatranje ptica u nekim zemljama zapadne Evrope je dovedeno na nivo ozbiljne turističke ponude.

Takođe, brojni ribolovci u Legradu se zadržavaju po nekoliko dana, a razvijena biciklistička ruta privlači rekreativce iz Slovenije i Austrije.

"Sav taj sadržaj daje nam za pravo da ozbiljno planiramo razvoj kontinentalnog turizma, što je nemoguće bez inicijalne podrške budućim preduzetnicima", pojasnio je Sabolić.

(M.A./EUpravo zato/index.hr)