Za obilazak ovog evropskog grada treba vam tek 20 minuta! Spisak najmanje i najviše pogodnih gradova za šetnju

Veliki broj evropskih gradova je savršen za šetnju i razgledanje, ali neka mesta su, ipak, malo teža za ovaj tip aktivnosti - zbog udaljenosti od jedne do druge atrakcije ili nagiba terena.

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Možete da planirate svoju rutu kretanja po određenoj turističkoj destinaciji u Evropi do najsitnijih detalja, da provedete sate istražujući pre nego što stignete i da imate veoma dugu listu preporuka od prijatelja, ali ponekad su najbolja mesta koja otkrijete na odmoru ona na koja slučajno naiđete dok lutate okolo.

Evropa je bogata gradovima koji su odlični za šetnju. Ali, koji je najbolji grad za obilazak pešice? Preply, platforma za onlajn učenje jezika, istražila je pešačke udaljenosti između pet najpoznatijih atrakcija u 30 najpopularnijih evropskih gradova kako bi to saznala.

Rezultati istraživanja su pokazali da Sevilja zauzima prvo mesto kao grad koji je najpogodniji za šetnju u Evropi – sa prosečnom pešačkom udaljenošću od samo 1,6 kilometara i potrebnim vremenom hodanja od samo 20 minuta, ovaj grad daleko prednjači u odnosu na druge destinacije u Španiji (sledeći je Madrid na 14. mestu) i ima ubedljivo najmanji broj koraka, samo 2.100.

Na drugom mestu je Venecija, gde je pešačka udaljenost oko dva kilometara, a vreme hodanja je približno 27 minuta, dok je na trećem mestu Porto sa prosečnom udaljenošću od 2,3 kilometara i potrebnim vremenom od samo 30 minuta – ali se pripremite za brda.

Kada je u pitanju najgori grad za šetnju, tu je ubedljiv Lisabon u Portugalu. Činjenica je da će glavni grad ove evropske države na obali će sigurno održavati turiste aktivnim, sa dosta strmih brda i padina za penjanje i spuštanje. Na kraju krajeva, nije uzalud poznat kao "Grad sedam brda". Grad zaista ima sedam značajnih brda: Sao Horhe, Sao Roke, Sao Visente, Santo Andre, Santa Katarina, Sant’Ana i Čagas.

Mika Volkmann/imago&stock people/Profimedia  Lisabon

Možda je iz tog razloga upravo proglašen najgorim gradom u Evropi za hodanje od strane Preply-a.

Zanimljivo je da Minhen, koji je prema prethodnoj studiji rangiran kao grad koji je najpogodniji za šetnju na svetu, prema istraživanju Preply-a rangiran sada kao jedan od najmanje pogodnih, sa prosečnom udaljenošću od čak 16 kilometara i vremenom hodanja od tri sata i 15 minuta. Prethodna studija, koju je sprovela druga organizacija, Compare the Market AU, razmatrala je faktore poput količine padavina, broja pešačkih staza, sigurnosnog indeksa, troškova javnog prevoza i mesta bez automobila. Ipak, možda bi trebalo da vi lično posetite grad kako biste zaključili šta je istina.

15 gradova u Evropi koji su najpogodniji za šetnju.

  1. Sevilja, Španija
  2. Venecija, Italija
  3. Porto, Portugal
  4. Firenca, Italija
  5. Atina, Grčka
  6. Amsterdam, Holandija
  7. Keln, Nemačka
  8. Milano, Italija
  9. Verona, Italija
  10. Nica, Francuska
  11. Rim, Italija
  12. Istanbul, Turska
  13. Kopenhagen, Danska
  14. Madrid, Španija
  15. Krakov, Poljska

Pet najmanje pogodnih gradova za šetnju u Evropi:

  1. Lisabon, Portugal
  2. Zagreb, Hrvatska
  3. Hamburg, Nemačka
  4. Minhen, Nemačka
  5. Oslo, Norveška

(JA/EUpravo zato)