Za saobraćajne gužve zbog letnjih odmora u Evropi "najkritičniji" su poslednji vikendi u julu i avgustu, dok se na pojedinim graničnim prelazima u tom periodu beleže i očekuju duži zastoji.

Nemački Algemainer Deutscher Automobil-Club (ADAC) potvrdio je to pre prethodnog vikenda rekavši da se očekuju veće gužve na putevima u zemlji u narednom periodu.

Redovi će biti posebno uočljivi na putevima u Bavarskoj dok se turisti kreću ka popularnim destinacijama za odmor u Italiji i Austriji, navodi ADAC.

Prvi veliki talas turista krenuo je u petak, a mnogi su na odmor pošli tokom vikenda vikenda, objasnio je stručnjak za saobraćaj ADAC-a Aleksandar Krejp.

Neki će pak, mudro sačekati da na odmore krenu u toku nedelje.

Na bavarskom autoputu A8 koji vodi ka Austriji, prijavljeno je 14 kilometara saobraćajnih gužvi, saopštio je portparol nemačke policije.

Redovi na slovenačkim putevima takođe su sve duži na vrhuncu letnje sezone, jer za neke ovaj vikend označava početak školskog raspusta. 

Slovenačka agencija za bezbednost saobraćaja AVP pokrenula je kampanju upozorenja kako bi podsetila vozače da prave pauze na dužim putovanjima i da ostanu hidrirani tokom vrelih dana.

Zastoji se očekuju na zapadnom ljubljanskom magistralnom prstenu i na Primorskom autoputu.

U Hrvatskoj su takođe viđeni redovi zbog ogromnog broja putnika, ali i zabeleženih saobraćajnih nesreća.

Saobraćaj se nakon saobraćajne nesreće odvijao prinudno jednom trakom između čvorova Zadar Istok i Zadar Centar u pravcu Zagreba, a nastali su zastoji dugi oko 9 kilometara.

Jadrolinija objavila rekordnu statistiku

Gužva je i u splitskoj trajektnoj luci.

Naime, trajektna kompanija Jadrolinija je objavila rekordnu statistiku prometa od 16.000 vozila i 80.000 putnika.

Hrvatska turistička zajednica proteklog vikenda je delila boce vode i osveživače vazduha za automobile na glavnim naplatnim rampama i trajektnim lukama kao gest dobrodošlice turistima.

Velike gužve se tokom okruglih datuma preko leta beleže i na tranzitnim putevima. Velike gužve, takoreći kilometarske beleže se i na putevima u Srbiji, naročito prema graničnom prelazu ka Makedoniji i Grčkoj. 

Poslednji vikend u julu na glavnim putnim pravcima protekao je u znaku pojačanog saobraćaja, a početak radne nedelje donosi nešto umereniji saobraćaj, ali i dalje sa većim broj vozila na putevima, saopštio je danas Auto-moto savez Srbije (AMSS).

S druge strane, poslednjeg vikenda avgusta, veći zastoji su uobičajeni i očekuju se kako na južnim, tako i na severnim granicama jer se s juga, to jest, sa letovanja nemački, austrijski, švajcarski i drugi zapadni -Evropljani vraćaju kućama.

Primera radi, na graničnom prelazu Batrovci, poslednji vikend avgusta prošle godine obeležila su čekanja od po 6 i više sati.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)