Ovo radno mesto je ključno u zdravstvu, a nema ko da radi! EU ulaže ozbiljne pare da ono postane zanimljivo

Evropska unija suočava se sa nedostatkom medicinskog osoblja, a ovo je ključno radno mesto za dobrobit pacijenata. Kako bi ovo zanimanje napravili atraktivnim, uložiće više od milion evra.

Stacey Wescott

Izvršno telo Evropske unije predstavilo je novu inicijativu usmerenu na povećanje atraktivnosti profesije medicinskih tehničara i sestara kako bi se suprotstavilo trenutnom nedostatku medicinskog osoblja širom Evrope.

Ova inicijativa je zajednički napor Evropske komisije i Regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu, fokusirana na zadržavanje postojećih medicinskih tehničara i sestara i povećanje njihovog broja u državama članicama EU.

Finansirana kroz program EU4Health, liniju finansiranja zdravstva uspostavljenu kao odgovor na pandemiju COVID-19, inicijativa vredna 1,3 miliona evra će tokom naredne tri godine sprovesti različite mere u najmanje polovini država članica EU, sa prioritetom na one koje se suočavaju s najtežim nedostatkom medicinskih tehničara i sestara.

Ove mere uključuju programe mentorstva i obuke osmišljene da privuku mlade studente i profesionalce srednjih godina u oblast nege.

Jedan od ključnih ciljeva ove inicijative je izrada izveštaja koji analizira interes mladih za karijeru medicinskih tehničara, a koji će biti korišćen za informisanje "političkog dijaloga“ na nivou EU.

"Medicinske sestre su kičma naših zdravstvenih sistema i ključne su za osiguranje da pacijenti dobiju visokokvalitetnu, profesionalnu negu kada im je potrebna", rekla je komesarka za zdravstvo EU Stela Kirijakides, ističući važnost ove inicijative.

Povećanje interesovanja za karijeru u ovoj oblasti

Dodatne aktivnosti uključuju razvoj strategija za zapošljavanje i mogućnosti obuke, posebno u vezi sa digitalnom transformacijom zdravstvene zaštite.

Procene uticaja na radnu snagu takođe će biti sprovedene kako bi se identifikovali osnovni uzroci nedostatka medicinskih sestara i osmislile strategije za poboljšanje zdravlja i blagostanja medicinskog osoblja.

Cilj ove inicijative je povećanje interesovanja za karijeru u ovoj oblasti, poboljšanje stopa zadržavanja, unapređenje sigurnosti nege pacijenata i osiguranje da medicinski tehničari igraju aktivniju ulogu u oblikovanju zdravstvenih politika.

Politike za zadržavanje medicinskih tehničara, kao što su inicijative za mentorstvo, već su predložene u akcionom planu za poboljšanje radnih uslova u EU koji je Komisija predstavila u martu.

Evropa se suočava sa dvostrukim izazovom: starenjem stanovništva koje će zahtevati više zdravstvenih usluga i talasom penzionisanja u okviru zdravstvene radne snage. Rešavanje nedostatka radnika u zdravstvu usred rastuće potražnje predstavlja prioritet za naredno izvršno telo EU.

"Ova akcija je znak naše posvećenosti rešavanju ozbiljnih problema u vezi sa zdravstvenom radnom snagom sa kojima se mnoge države članice suočavaju i poboljšanju otpornosti zdravstvenih sistema širom Evropske zdravstvene unije," zaključila je Kirijakides.

(JA/EUpravo zato)