Posao konobara je najtraženiji, ali su i među najslabije plaćenim radnicima, pa zato sve češće odlaze iz Srbije što bi se reklo - trbuhom za kruhom.
Našim konobarima privlačne su i Hrvatska i Crna Gora, naročito za vreme letnje sezone.
Pa kakve im uslove rada nude poslodavci u inostranstvu, a kakve u Srbiji?
O svom iskustvu za Euronews Srbija govorio je Mladen Mladenović koji konobariše već 30 godina. Za to vreme on je radio u beogradskim, ali i hrvatskim, nemačkim i švajcarskim restoranima i kafićima.
Kako navodi, ugostiteljstvo je danas narušeno kao struka.
"Nema nas, kao da smo ugrožena vrsta", naveo je on.
Iako su konobari među najtraženijim na tržištu, ugostiteljstvo se pretvara u sezonski posao, a sa otvaranjem prvih plaža, još u predsezoni mladi konobari sve češće odlaze na primorje da rade.
"Veliki broj naših kvalifikovanih ljudi iz ovog domena ode put primorja i to najčešće u Hrvatsku, Crnu Goru, ali i Sloveniju. Svesni smo svi da su tamo u tom periodu mnogo bolji uslovi i čista i veća zarada - pojašnjava Miloš Turinski iz Infostuda.
Mladenović kaže da je to velika greška.
"Rade tamo 12 sati, imaju platu od 1.200, 1.300 evra. Ako radiš ovde 12 sati, kod nas, u ovako lepim restoranima, kod svojih ljudi i kod svoje kuće, isto možeš da zaradiš toliko", tvrdi Maldenović.
Statistika govori da u inostranstvu mogu da zarade i do 1.500 evra mesečno, dok im je u Srbiji prosečna zarada oko 65.000 dinara. Jedino što može da im popravi finansijsku dobit jeste balšiš.
"Tu zaradu oni mogu da dupliraju putem bakšiša. Tako da samim tim i znaju koje poslodavce i koje ugostiteljske objekte biraju, gde je dobar promet", navodi Turinski.
Mladenović kaže da se u Americi i Engleskoj zna da je bakšiš 10%, dok je to kod nas proizvoljno.
"Da li će da zaokruži, da li neće da zaokruži, da li će da ostavi ili neće", rekao je Mladenović, napominjući da bakšiš još uvek nije utvrđen zakonom.
"Mi se borimo za to da to bude neki procenat, da iskalkulišemo taj neki procenat da bakšiš bude obavezan", zaključio je on.
U Udruženju hotelijera i ugostitelja Srbije proceniju da im nedostaje oko 20.000 radnika, a na birou rada ovog maja poslodavci su oglasili 112 mesta za konobare.
(EUpravo zato/ekapija.com)