Bogataši hrle u ove 3 zemlje EU: Privlače ih kontroverzne ZLATNE VIZE, ne haju ni za upozorenja

Oni dubokog džepa mogu lako da dođu i do državljanstva zemalja Evropske unije zahvaljujući kontroverznim zlatnim vizama.

Digital Image Library / Alamy / Alamy / Profimedia Budimpešta

Iako je sve više poziva da se ukine program tzv. zlatnih viza, nekoliko zemalja Evropske unije ih i dalje nudi, ali pravila variraju od države do države.

Mađarska, Grčka i Italija imaju najbolje programe zlatne vize u Evropi, pokazali su nalazi finansijske savetodavne firme "Arton Capital".

Armand Arton, predsednik "Arton Capitala, izjavio je za "Business Insider" da se među prvih pet najboljih programa zlatnih viza na svetu nalaze Mađarska, Grčka, Italija, Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i Antigva i Barbuda.

Zlatne vize omogućavaju strancima da steknu boravak u zemljama u zamenu za finansijske investicije i ispunjavanje potrebnih uslova.

Ipak, ovakvi programi su često na meti kritika zbog poslova povezanih sa pranjem novca i korupcijom, ali se uprkos tome i dalje nude u nekoliko evropskih zemalja.

Do mađarske zlatne vize za 500.000 evra

Mađarska od početka sledeće godine uvodi tzv. zlatne vize, a prijave su počele 1. jula.

Program omogućava investitorima da steknu desetogodišnje pravo boravka u Mađarskoj i mađarski pasoš, i slobodno kretanje unutar Šengena, pod uslovom da kupe nekretninu u vrednosti od najmanje 500.000 evra. Ovaj deo programa startuje od 1. januara 2025.

EUpravo zato/Nataša Pavlović  Budimpešta

Druga opcija je da se uloži najmanje 250.000 evra u investicione fondove za nekretnine koje izdaje Mađarska narodna banka.

Treća opcija je javna donacija od najmanje milion evra.

Ono što posebno ljuti Brisel je što iz programa nisu isključeni Rusi i Belorusi.

Ko hoće na Santorini - neka uloži 800.000 evra

Grčka je takođe poznata po zlatnim vizama. Međutim, u pokušaju da se reši stambena kriza, program je podlegao promenama koje su stupile na snagu 1. septembra ove godine.

Između ostalog, povećan je minimalni iznos potreban za investicije.

ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia  Grčko ostrvo Santorini

U nekim delovima zemlje, kao što su Mikonos, Santorini i Solun, minimalno ulaganje je 800.000 evra.

Zlatne vize će sada biti dodeljivane i preduzetnicima, što znači da će stranci moći da dobiju petogodišnju dozvolu za boravak u zemlji kroz ulaganje od 250.000 evra u startape u Grčkoj.

Italija

Program Zlatne vize Italije, poznat kao Investitorska viza za Italiju, takođe je poznat među stranim državljanima koji planiraju da steknu boravak u evropskim zemljama kroz ovaj program.

Bogataši mogu da koriste ovaj program izborom nekoliko ponuđenih opcija ulaganja, među kojima su ulaganje od 2 miliona evra u državne obveznice, 500.000 evra u korporativne obveznice ili akcije ili najmanje 250.000 evra u inovativne startape.

Šta su uopšte zlatne vize?

Zlatne vize nude ljudima šansu da dobiju boravišnu dozvolu u zemlji u kojoj kupuju kuću ili realizuju velika ulaganja ili donacije.

Šta je potrebno za prijavu:

  • Da aplikant bude stariji od 18 godina
  • Da ne poseduje kriminalni dosije
  • i da ima dovoljno sredstava da izvede potrebnu investiciju

Postoje i zlatni pasoši, formalno poznati kao državljanstvo uz investicione programe, koji omogućavaju strancima da dobiju državljanstvo koristeći se istim sredstvima.

Kada je reč o zemljama EU, to takođe znači da se može steći pristup mnogim beneficijama koje inače imaju građani Evropske unije, poput slobode kretanja između država članica.

(EUpravo zato)