Najprometniji aerodromi u Belgiji upozorili su putnike da će većina njihovih letova danas biti otkazana jer hiljade aerodromskih radnika stupa u štrajk i pridružuje se protestu u glavnom gradu zemlje.

Svi poletni letovi sa briselskog aerodroma Zaventem na severu grada su otkazani, objavili su menadžeri aerodroma u petak na platformi društvenih medija X. Mnogi od dolaznih letova su na sličan način otkazani, pokazuju onlajn informacije o letovima.

Putnici koji očekuju da putuju iz Brisela sa aerodroma Šarlroa takođe će se suočiti sa glavoboljama, jer su stotine letova u odlasku na ledu. Belgijski mediji javljaju da će ovim potezom oko 42.000 putnika biti pogođeno.

Deficit bezbednosnog osoblja je prevelik da bi se obezbedilo bezbedno poslovanje, rekao je portparol aerodroma.

Prema lokalnoj štampi, otprilike 1.000 čistačica, radnika obezbeđenja i ugostiteljskih radnika iz različitih evropskih sindikata demonstriraće u srcu EU, pozivajući na poboljšanje uslova rada i plata.

Protesti su počeli u 10 časova po srednjeevropskom vremenu ispred aerodroma Šarlroa.

Najveći belgijski sindikat, Konfederacija hrišćanskih sindikata, rekao je da demonstranti žele da preduzmu mere protiv „velikog obima posla" i „loših uslova rada" na aerodromu.

Ovo uključuje neprikladne radne temperature, skupo parkiranje i preskupe i ograničene sadržaje za osoblje.

„Uprkos ponovljenim signalima operateru aerodroma, rešenja i dalje nema", naveo je sindikat u onlajn saopštenju.

U evropskom kvartu zakazan je još jedan protest kojim se, kako se izveštava, poziva na prilagođavanje pravila EU o javnim nabavkama koja navodno podstiču štetne uslove rada u celom bloku.

Radnici iz Luksemburga, Holandije, Norveške, Italije, Španije i Finske najavili su prisustvo na protestu na aerodromu u Briselu kako bi izrazili zabrinutost zbog predloženih revizija nabavki.

Protest predvode evropske sindikalne federacije UNI Evropa i Effat.

Preko 100 eksperata potpisalo je pismo koje je predvodila UNI Evropa i rekavši da podržava štrajk, za koji kažu da ima za cilj „zaustavljanje trke do dna".

Trenutni proces nabavki u EU odražava određene „tržišne uslove" koji mogu zanemariti određene kriterijume, kao što su radna prava i pošteni uslovi rada, navodi se u pismu.

„Dok je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila reviziju smernica za javne nabavke u svom sledećem mandatu, mi podržavamo osnovne radnike i evropske sindikate u njihovoj borbi da obezbede poštene standarde rada, ojačaju kolektivno pregovaranje i glas radnika u okviru ovih spoljnih usluga, ", stajalo je u pismu.

Evropska komisija nije javno komentarisala ovo pitanje.

(M.A./EUpravo zato/euronews.com)