Svake godine nemačka platforma specijalizovana za polovne automobile Švake i nemački magazin "Auto Bild" utvrđuju takozvani Vertmeister, odnosno procenu vrednosti polovnih automobila.

Oni su tom prilikom izdvojili automobile za koja se očekuje da će najmanje izgubiti na vrednosti u sledeće četiri godine. Ocenjivano je oko 4.000 modela iz 15 segmenata vozila, plus po prvi put zasebno četiri klase sa električnim pogonom, navodi HAK.

Modeli koji će verovatno da zadrže vrednost u najvećoj meri su Kia Picanto 1.2 Vision u klasi mikro automobila i Dacia Sandero Stepway TCe 110 u klasi malih automobila.

Ističe se i Mazda

U nižoj srednjoj klasi izdvaja se Mazda 3 e-Skyactiv X 186 M Hybrid, u srednjoj klasi Škoda Superb Combi 2,0 TSI 4×4 i u višoj klasi BMW 540d xDrive Touring.

Kada su u pitanju luksuzni automobili, Porsche 911 Carrera PDK je lider dok Mercedes V250 d lang 4 Matic drži najbolju cenu među kombijima.

Među kompaktnim SUV-ovima, Citroen C3 Aircross Hibrid 136e-DSC6 je najstabilniji model, kao i BMV Ks3 20d kDrive za srednje SUV vozila i Range Rover Sport D300 Dinamic HSE za velike.

U električnim automobilima ocenjivani su mali, kompaktni, srednji i veliki SUV segmenti. Prva mesta su Citroen e-C3 Aircross, Ford Explorer Dual Electric Extended Range, Polestar 2 Single Engine i Volvo EX90 Twin Motor AWD.

(EUpravo zato/HAK)