Svinjska kuga ugrožava proizvodnju čuvene italijanske pršute: Šteta u mesnoj industriji procenjena na pola miliona evra

Italijanske vlasti bile su prinuđene da ubiju skoro 120.000 svinja otkako se svinjska kuga pojavila u zemlji još u januaru 2022. Sada su zaklali tri četvrtine svinja u poslednja dva meseca.

AGENZIA SINTESI / Alamy / Alamy / Profimedia Zbog bolesti svinjske kuge u Italiji ugrožena proizvodnja čuvene pršute

Svinjska kuga je zahvatila regione za proizvodnju hrane na severu Italije, ugrožavajući životinje i proizvodnju cenjenih proizvoda od svinjskog mesa.

Na farmi Đovanija Airolija južno od Milana, svih njegovih 6.200 svinja je zaklano prema striktnim protokolima kako bi se zaustavila bolest koja preti italijanskoj industriji pršuta, sušenih kobasica i proizvoda od svinjskog mesa vredna 20 milijardi evra.

„To nam se desilo uprkos primeni svih potrebnih bezbednosnih mera. Očigledno je došlo do neuspeha. Ne razumemo šta je to moglo biti", rekao je Airoli o incidentu na svojoj farmi u severnom regionu Lombardije.

Na farmi trenutno nije dozvoljen ulaz nikog osim zaposlenih koji su pod strogim higijenskim protokolima kako bi se osiguralo da se respiratorna bolest, koja se brzo širi između domaćih svinja, ne razvija i ne širi dalje.

Bolest se raširila početkom septembra, sa većinom slučajeva u Lombardiji, dok su oblasti koje izazivaju najveću zabrinutost Pijemont i Emilija Romanja -regiona poznati po parmskoj pršuti.

Uticaj epidemije proteže se na farme na dodatnih 23.000 kvadratnih kilometara, koje se suočavaju sa ograničenjima zbog pretnje koju predstavljaju potencijalno zaražene divlje svinje u tampon zoni.

Bolešću su obično prvo zaražene divlje svinje pre nego što se proširi na domaće, za koje je skoro uvek fatalna.

Štetu u industriji svinjskog mesa do sada, moćni poljoprivredni lobi Koldireti procenjuje na 500 miliona evra.

On je upozorio da neki farmeri rizikuju da izgube sredstva za život.

Prema proračunima, sektor generiše 20 milijardi evra duž lanca snabdevanja, od farmi na kojima se uzgajaju svinje do fabrika u kojima se suši šunka.

Italijanska vlada imenovala je novog zvaničnika za borbu protiv pandemije tokom leta.

Đovani Filipini je uveo ograničenja za pristup farmama i prenos životinja, kao i proširene tampon zone, a mere su izgleda imale nekog uticaja.

(M.A/EUpravo zato/euronews.com)