Srbija će sa MMF-om dogovoriti novi aranžman od sledeće godine: Šta podrazumeva PCI?

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predstavnicima misije Međunarodnog monetarnog fonda najavio da će Srbija dogovoriti novi aranžman sa MMF-om od iduće godine.

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia Srbija će sa MMF-om dogovoriti novi aranžman od sledeće godine, najavio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda

Srbija nastavlja putem fiskalne stabilnosti, ali ćemo morati da budemo još disciplinovaniji i odgovorniji nego do sada, objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom zvaničnom profilu na Instagramu po završetku sastanka sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Sastanku su prisustvovali i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, kao i ministar finansija Siniša Mali.

Vučić je u objavi ocenio da su pregovori bili „naporni" ali i da je ostvaren sjajan napredak.

„To je potvrdio i šef misije Donal Mekgetigan. On mi je čestitao na postizanju investicionog rejtinga Srbije i istakao uspešan završetak četvrte, ujedno i poslednje revizije tekućeg stend-baj aranžmana, kao i dogovor novog PCI aranžmana od sledeće godine", objavio je predsednik Srbije.

Šta je PCI aranžman?

PCI ili Policy Coordination Instrument vrsta nefinansijskog aranžmana čiji je cilj, kako je definisao sam MMF, da pomogne zemljama da pokažu posvećenost reformama i „otvore vrata" finansiranju iz drugih izvora.

„Izrazio sam zahvalnost za podršku MMF-a i istakao posvećenost Srbije daljoj fiskalnoj konsolidaciji i sprovođenju strukturnih reformi, uključujući reforme u energetskom sektoru i upravljanju javnim preduzećima", zaključio je Vučić.

Podsetimo, prošle nedelje Srbija je dobila viši investicioni kreditni rejting je a ta vest dočekana je sa priličnim oduševljenjem, naročito u vrhu države.

Državni rejting Srbije podignut je za jedan stepen: sa neivensticionog BB+, na investicioni BBB- pri čemu su izgledi Srbije ocenjeni kao stabilni.

Pri tome, rejting BBB, najniži je u grupi investicionih, kako objašnjava Standard and Poor's, a znači da "obveznik ima adekvatan kapacitet da ispuni svoje finansijske obaveze. Međutim, verovatnije je da će nepovoljni ekonomski uslovi ili promenljive okolnosti dovesti do oslabljenog kapaciteta obveznika da ih ispuni".

(M.A./EUpravo zato/biznis.rs)