Inflacija u evrozoni pala na 1,8 odsto: Ipak, nemaju sve zemlje razlog za radost, među njima i naše komšije

Inflacija u evrozoni pala je na 1,8 procenata u septembru, što je ispod cilja Evropske centralne banke od dva procenta, pokazuju preliminarni podaci statističke agencije Eurostat objavljeni danas.

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia Znak evra ispred institucija u Briselu

Pad inflacije na 1,8 procenta je rezultat u skladu sa očekivanjima ekonomista koje je anketirala agencija Rojters, nakon što je godišnja inflacija u avgustu dostigla najniži nivo u poslednje tri godine od 2,2 odsto.

Osnovna inflacija, koja isključuje nestabilnije cene energije, hrane, alkohola i duvana, iznosila je 2,7 odsto.

Prognozirano je da ostane nepromenjena u odnosu na avgustovskih 2,8 odsto. Inflacija usluga u evrozoni usporila se na četiri odsto u septembru, u odnosu na 4,1 odsto u avgustu.

Podaci dolaze nakon što je inflacija u septembru pala ispod cilja ECB od dva odsto u nekoliko ključnih ekonomija evrozone, uključujući Francusku i Nemačku.

Harmonizovana stopa inflacije u vodećoj evropskoj ekonomiji pala je više nego što se očekivalo na 1,8 odsto na godišnjem nivou, pokazali su preliminarni podaci u ponedeljak.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard izjavila je da su donosioci politika sve sigurniji da će se inflacija vratiti na cilj od dva odsto.

„Gledajući unapred, inflacija bi mogla privremeno porasti u četvrtom kvartalu ove godine jer će prethodni nagli padovi cena energije ispasti iz godišnjih stopa, ali najnoviji razvoj događaja jača naše poverenje da će se inflacija vratiti na cilj u odgovarajućem vremenskom roku", rekla je Lagard na saslušanju pred Odborom Evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja.

„Uzećemo to u obzir na našoj sledećoj sednici o monetarnoj politici u oktobru," dodala je Lagard, dok je sledeći sastanak Evropske centralne banke zakazan je za 17. oktobar, prenosi CNBC.

Inflacija u Hrvatskoj u septembru tri posto

Eurostatovi podaci o prvoj proceni za harmonizovani indeks potrošačkih cena u evrozoni za septembar pokazuju da su prema tom indeksu cene u Hrvatskoj u devetom mesecu u odnosu na isti mesec prošle godine porasle za tri posto.

Prosečna međugodišnja septembarska stopa inflacije za celu evrozonu je 1.8 posto.

Veću procenjenu stopu od Hrvatske imaju Belgija (4.5), Holandija (3.3) i Estonija (3.2 posto), dok stopu jednaku Hrvatskoj ima Grčka (tri posto).

Ostale zemlje evrozone imaju manju procenjenu međugodišnju stopu inflacije u septembru od Hrvatske, merenu harmonizovanim indeksom potrošačkih cena.

(M.A./EUpravo zato/biznis.rs/index hr)