Evropska zemlja odlučila - surogat majčinstvo težak zločin! Drakonska kazna za one koji dete traže u inostranstvu

Parlament u Italiji doneo je zakon kojim se zabranjuje da parovi koji traže surogat majčinstvo to čine u inostranstvu.

Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia

Italija je zabranila parovima da odlaze u inostranstvo kako bi dobili dete putem surogat majčinstva. Ovaj potez u praksi znači da parovi koji su zainteresovani da se ovako ostvare kao roditelji, to ne mogu da urade u svojoj zemlji – ali ni u mestima gde je to legalno, poput Amerike ili Kanade.

Oni koji prekrše zakon mogli bi se suočiti sa kaznom zatvora do dve godine i novčanom kaznom do milion evra.

Zakon, koji je predložila italijanska krajnje desničarska vladajuća stranka, kritičari vide kao ciljano protiv LGBT parovakoji nemaju pravo da usvajaju ili koriste vantelesnu oplodnju u zemlji.

Surogat majčinstvo je kada žena nosi dete za drugi par ili pojedinca, obično zbog problema sa plodnošću ili zato što su muškarci u istopolnoj vezi. Zakon je usvojen sa 84 glasa za i 58 protiv u italijanskom senatu.

U protestu pre glasanja, protivnici zakona su rekli da na taj način otežavaju ljudima da postanu roditelji, uprkos padu nataliteta u zemlji.

"Ako neko ima dete, trebalo bi da dobije medalju", rekao je LGBT aktivista Franko Grilini za agenciju Rojters na demonstracijama. Ovde, umesto toga, idete u zatvor... ako nemate decu na tradicionalan način. Ovo je monstruozan zakon. Nijedna zemlja na svetu nema ovako nešto".

"Da prirodnoj porodici, ne LGBT lobiju"

Ovaj potez je deo socijalno konzervativne agende Đorđe Meloni – prve žene premijera Italije i liderke stranke Braća Italije. Opisala je sebe kao hrišćansku majku i veruje da decu treba da podižu isključivo muškarac i žena.

Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia  Italijanska premijerka Đorđa Meloni

Meloni je ranije govorila protiv surogat majčinstva koje uključuje LGBT parove, a anti-LGBT retorika bila je ključna u njenoj predizbornoj kampanji. U govoru 2022. godine izjavila je:

"Da prirodnoj porodici, ne LGBT lobiju".

Godine 2023, njena vlada je naložila gradskom veću Milana da prestane sa registrovanjem dece istopolnih roditelja.

Meloni je opisala surogat majčinstvo kao "simbol odvratnog društva koje brka želje sa pravima i zamenjuje Boga novcem". Njen zamenik, Mateo Salvini, takođe je nazvao ovu praksu "aberacijom" koja tretira žene kao "bankomate". Poslanik koji je napisao predlog zakona negirao je da je zakon osmišljen da naškodi LGBT osobama:

"Većina ljudi koji koriste surogat majčinstvo su heteroseksualni".

Ovaj zakon bi “zaštitio žene i njihovo dostojanstvo“, rekla je Karolina Varči. Stručnjaci su za BBC rekli da 90 odsto parova koji koriste surogat majčinstvo u Italiji čine heteroseksualci, od kojih mnogi kriju činjenicu da su otišli u inostranstvo da dobiju dete. Ali istopolne porodice koje se vraćaju u Italiju sa detetom ne mogu sakriti situaciju na isti način.

Zakoni o surogat majčinstvu širom sveta

Italija, Španija, Francuska i Nemačka su među evropskim zemljama koje zabranjuju sve oblike surogat majčinstva. U Velikoj Britaniji je nezakonito plaćati surogat majku više od razumnih troškova. Surogat majka će biti upisana u izvod iz matične knjige rođenih sve dok se roditeljstvo ne prenese putem sudskog naloga. U Irskoj, Holandiji, Belgiji i Češkoj nije moguće tražiti od suda da primeni ugovor o surogat majčinstvu. To je isto i u Velikoj Britaniji, gde sud odlučuje šta je u najboljem interesu deteta u slučaju nesuglasica. Grčka prihvata strane parove i pruža zakonsku zaštitu roditeljima – surogat majka nema zakonska prava nad detetom – ali Grčka insistira da u vezi mora biti žena (što isključuje gej parove ili samce).

SAD i Kanada dozvoljavaju surogat majčinstvo za istopolne parove i priznaju ih kao zakonske roditelje od trenutka rođenja.

(EUpravo zato/BBC)