"Bez rodne ravnopravnosti ne može biti ni vladavine prava": Pravo i rod - novi master program na Pravnom fakultetu

Od ove jeseni na Pravnom fakultetu u Beogradu možete da upišete master program Pravo i rod, koji ima za cilj da preispita sve grane prava i pravnog obrazovanja iz perspektive rodne ravnopravnosti i prevazilaženja rodne nejednakosti, kao i višestruke diskriminacije kojoj su žene naročito izložene.

MONDO/Stefan Stojanović Od ove jeseni na Pravnom fakultetu u Beogradu novi master program- Pravo i rod

Od ove jeseni na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu novi master program će dočekati prvu generaciju studenata.

"Bez rodne ravnopravnosti ne može biti ni vladavine prava ni napretka društva. Pravo mora da prati život i neophodno je da imamo relevantne stručnjake koji će se specijalizovati kako bi na naučno utemeljen i jasan način bili u mogućnosti da pruže odgovore o rodnim ulogama i diskriminaciji", istakla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na predstavljanju ovog master programa.

Govoreći o programu predstavnicima akademske zajednice, nevladinog sektora i pravosudne akademije, Janković je rekla da su obrazovanje i znanje osnova za prosperitet svakog društva i da je dobro što će budući master studenti imati mogućnost da znanja o primeni principa rodne ravnopravnosti stiču od najeminentnijih profesora.

"Program „Pravo i rod" nastoji da na sistematičan, sveobuhvatan, analitički, akademski i studiozan način preispita sve grane prava i pravnog obrazovanja iz perspektive rodne ravnopravnosti i prevazilaženja rodne nejednakosti, kao i višestruke diskriminacije kojoj su žene naročito izložene", objasnile su prof. dr Dragica Vujadinović, upravnica master programa „Pravo i rod", i doc. dr Nina Kršljanin, prodekanica za naučni i stručni rad Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Poverenik kao partner od početka učestvuje u pripremi novog master programa Pravo i rod, zajedno sa Fondacijom Centar za demokratiju, čija je generalna sekretarka Nataša Vučković istakla da su ovakvi programi namenjeni svima koji rade u zakonodavstvu, državnoj upravi i pravosuđu, a žele da doprinesu rodnoj ravnopravnosti i boljoj poziciji žena u društvu. 

Razvoj i promociju ovog nastavnog programa na Pravnom fakultetu podržava i Misija OEBS u Srbiji, a pravo upisa do 30. septembra imaju studenti sa završenim studijama prava,
društvenih i humanističkih nauka, koji nakon završenog mastera dobijaju titulu "Master prava - Pravo i rod".

Studijski program će se odvijati na engleskom jeziku, a predavači će biti profesori beogradskog i evropskih univerziteta.

(EUpravo zato)