Bogata naslednica podelila 25 miliona evra: 50 građana odlučilo ko će sve primiti donaciju

"Nije pravedno da dobijem toliki novac kada ga nisam zaradila", rekla je austrijsko-nemačka naslednica koja je brojnim organizacijama podelila svoje bogatstvo uz pomoć 50 nasumičnih ljudi.

ROLAND SCHLAGER / APA / Profimedia Marlen Engelhorn je austrijsko-nemačka naslednica koja je podelila bogastvo od 25 miliona evra

Austrijsko-nemačka naslednica Marlen Engelhorn pozvala je 50 ljudi da odluče koje organizacije će dobiti njeno nasledstvo od 25 miliona evra, a među njima se nalaze udruženja za pomoć beskućnicima ili zaštitu prirode.

Među 77 organizacija koje će dobiti novac, 300.000 evra će biti donirano Autonomnom austrijskom prihvatilištu za žene, a Fondacija Comun za očuvanje prirode primiće 100.400 evra.

Još nekoliko udruženja je primilo više od milion evra.

Donacije su uplaćene i inkluzivnim fudbalskim klubovima kao i grupama koje se zalažu za pristupačno stanovanje, ženska prava i okončanje siromaštva u Austriji.

Sve je počelo kada je Engelhorn (31) uposlila grupu od 50 nasumičnih građana u Salcburgu koji su imali priliku da tokom šest nedelja debatuju kako će biti raspodeljeno njeno bogatstvo.

Bogatašica je poslala 10.000 pozivnica na adrese širom Austrije, a oni koji su odabrani su formirali Dobro veće za redistribuciju.

Ponuđena im je serija predavanja filozofa i profesora ekonomije kako bi bili inspirisani u donošenju odluke.

Cilj nije bio samo da se podeli njeno bogatstvo nego i da se preduzme nešto povodom društvene u fiskalne nepravde.

Ko je Marlen Engelhorn?

Marlen Engelhorn je naslednica Fridriha Engelhorna, osnivača farmaceutske kompanije BASF. Ta porodica je prethodno posedovala farmaceutsku kompaniju Beringer Manhajm, a Forbs procenjuje njihovo bogatstvo na 4,2 milijarde dolara.

Zakon o nasledstvu je ukinut u Austriji 2008. čime je ta zemlja postala jedna od retkih u Evropi koja ne nameće porez na nasleđeno porodično bogatstvo.

Monika Skolimowska / AFP / Profimedia  Porodica Engelhorn je poznato ime u farmaceutskoj industriji

Engelhornova se godinama zalagala da Austrija treba da uvede porez na bogatstvo poput njenog smatrajući da nije pravedno da dobije toliki novac kada ga nije zaradila.

"Ukoliko vlasti ne obezbede da bogatstvo bude raspoređeno u društvu, onda mi moramo da preduzmemo nešto i postaramo se da to pitanje dobije adekvatnu pažnju", navela u saopštenju u januaru.

Kako je navela za agenciju DPA, deo novca će zadržati za sebe kako bi lakše mogla da pokrene svoj posao. Studirala je nemački jezik i književnost na Univerzitetu u Beču, ali nije diplomirala. Istakla je da bi volela da radi kao lektor u izdavačkoj delatnosti.

(EUpravo Zato/Euronews)