Postavite sebi tri pitanja ako ne znate šta posle fakulteta! Vladimir Nikić, učesnik na panelu posvećenom mladima

Mladi su pokretač društva – što je validan razlog da im prelazni period između fakulteta i prvog posla učinimo što lagodnijim. Portal EUpravo zato upravo to i čini panelom koji organizujemo 23. oktobra sa početkom u 13:45h u sali Magistrala u Studentskom gradu.

EUpravo zato

Mnogi mladi su se našli u situaciji da se nakon polaganja diplomskog ispita na fakultetu zapitaju – šta sad? Odgovor nije toliko jednostavan, ali važno je početi. Zato je portal EUpravo zato odlučio da učestvuje na "ESG festivalu" koji u Studentskom gradu organizuje kompanija Hemofarm. Ovaj festival se održava od 22. do 27. oktobra, a panel posvećen mladima u našoj organizaciji, "OD STUDIJA DO KARIJERE: PRONAĐI SVOJ PUT!" ,održaće se 23. oktobra sa početkom u 13:45h u sali Magistrala u Studentskom gradu.

EUpravo zato je panel posvetio studentima sa ciljem da ih ohrabri da se aktivnije uključe u internacionalne programe i preduzetničke inicijative, kao i da im da alate i informacije o tome kako mogu biti aktivni akteri promena u svojim zajednicama i šire.

Kao bi u potpunosti bili uključeni u panel, pozivamo studente, apsolvente, one koji su tek završili fakultet, ali i sve mlade ljude kojima naši panelisti mogu da pomognu - da postavljaju pitanja. Ta pitanja i dileme će biti deo same diskusije, čime će panel biti relevantniji i značajniji. Pitanja možete slati na info@eupravozato.rs, a na njih će odgovarati četvoro panelista: Milica Bogdanov, ekspertkinja za karijerno savetovanje i zapošljavanje, Vladimir Nikić, koordinator projekta Erazmus za mlade preduzetnike, Petar Jocković, student koji je prošao Erazmus+ program i Jelena Vuković, direktorka ljudskih resursa i organizacionog razvoja u WMG kompaniji.

U nameri da mi započnemo krug postavljanja pitanja, razgovarali smo sa panelistima, a od njih smo dobili jasne i precizne odgovore. Evo nekoliko praktičnih saveta koje u proširenoj verziji na panelu možete da očekujete od Vladimira Nikića, koordinatora projekta Erazmus za mlade preduzetnike.

Kakav savet biste dali mladima koji završavaju fakultet i žele da započnu svoju karijeru, a nemaju jasnu predstavu o tome gde da počnu?

Najlakše bi bilo da napišu: šta vole da rade, u čemu su dobri i šta donosi zaradu. Sve ono što potpada pod sva tri kriterijuma je dobitna kombinacija. Ako na neko od pitanja ne umeju da pronađu odgovor neka se posavetuju sa starijim kolegama, osobana iz privrede ili profesorima.

Koje su najveće prepreke sa kojima se mladi preduzetnici suočavaju u ranoj fazi poslovanja?

To je definitivno nedovoljno široko znanje, odnosno nedostatak interdisciplinarnosti našeg obrazovnog sistema. Zbog čega se često određene faze prolaze težim putem. Zato je uvek dobro okupiti oko sebe osobe sličnih interesovanja, ali sa različitim znanjima, koji se međusobno nadopunjuju.

Koliko formalno obrazovanje u Srbiji pripremi mlade za tržište rada?

Teško je pričati generalno. Činjenica je da se okruženje menja brže nego što to obrazovni sistem može da isprati. Danas je mnogo veća odgovornost na studentima. Na fakultetu, definitivno, dobijaju znanje, ali od njih samih zavisi koliko će ga proširiti, tako da odgovara potrebama tržišta.

Neke stvari ipak nisu do formalnog obrazovanja. Šta mladi u Srbiji treba da urade kako bi povećali šanse za zaposlenje u konkurentnom okruženju?

Svi moraju biti svesni da floskula iz prošlosti "Samo da završim fakultet..." više ne važi. Celoživotno obrazovanja je preduslov da se ostane konkurentan na tržištu.

Šta će mladi zainteresovani za konferenciju "Od studija do karijere: Pronađi svoj put!" dobiti od nje, kada ste vi u pitanju? Kako će im ona pomoći u osmišljavanju karijernog puta?

Na konferenciji ću pričati o projektu Erasmus za mlade preduzetnike, kao savršenoj prilici da se spoznaju lični afiniteti i sopstveni limiti, i da se dobiju dragoceni saveti iskusnih evropskih preduzetnika. Nisu svi rođeni da budu preduzetnici. Neko će postati savršeni radnik unutar velikog sistema, dok je neko drugi rođen da stvara puteve tamo gde ih nema. Dragoceno je da toga budemo svesni već na studijama.

Ako biste Vladimira Nikića pitali još nešto što vam je važno da znate, pišite nam na info@eupravozato.rs.

(EUpravo zato)